Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.12.2017.
20:28
Vestionline, Tanjug A

"Srbija i EU - venčanje koje tek treba da se održi"

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija (POSP) počeo je danas dvodnevno zasedanje na kojem učestvuju poslanici Evropske unije i Srbije, a šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, ocenio je da u narednu godinu naša zemlja ulazi sa "dobrim znacima".

Tanjug
Srbija u sledeću godinu ulazi sa "dobrim znacima": Sem Fabrici i Eduard Kukan

Tema zasedanja je stanje pregovora o pristupanju i odnosi između Evropske unije i Srbije.
Predsednik Delegacije Srbije Vladimir Orlić istakao je da će sedmi sastanak POSP-a biti prilika za razgovor o svim otvorenim  pitanjima i članstvu Srbije u EU. 

- Imali smo snažnu podršku i savezništvo sa vama - rekao je Orlić.

Napredak Srbije

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da Srbija u narednu godinu ulazi sa "dobrim znacima".

- U 2017. otvoreno je šest Poglavlja a to je dobar rezultat - rekao je Fabrici.

Evropski diplomata je u tom kontekstunajavio aktivnosti institucija EU u sledećih šest meseci za koje kaže da će biti dobra prilika da se sprovedu reforme koje će dovesti Srbiju u članstvo EU.
Otvaranje Poglavlja je važna stvar, jer šalje pozitivnu poruku, ali reforme koje prate ta poglavlja su važnija, rekao je.

Fabrici je podsetio na zaključke prošlopnedeljne međuvladine konferencije u Briselu istakavši da su vladavina prava i normalizacija odnosa sa Prištinom prioriteti.

On je ocenio da je Beograd konstruktivan u odnosu sa Prištinom i pozdravio inicijativu predsednika Aleksandra Vučića o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji. Poručio je da je važna saradnja sa svim zemljama regiona, jer kako kaže "što zemlje regiona više pričaju, brže se ide ka EU".

Fabrici je istakao da je neophodno potpuno uskladiti spoljnu i bezbednosnu politiku Srbije sa politikom Evrospke unije do momenta ulaska naše zemlje u EU, i naveo da i sada ima značajnih koraka ka ostvarivanju tog cilja.

Govoreći o privrednim reformama, Fabrici je istakao da je i na tom polju ideja da se srpska privreda usaglasi sa "evropskim polugodištem" koje se u EU redovno izvodi.

Kada je reč o migracijama, istakao je ambasador EU, Srbija je imala bitnu ulogu, a EU je i sada spremna da pomogne koliko god našoj zemlji treba.

EU najveći donator

Evropska unija će nastaviti da bude i veliki investicioni partner Srbije, kaže Fabrici i podseća da je EU sada najveći donator Srbije kroz IPA fondove kroz koje Srbija dobija i do 200 miliona evra godišnje za razne projekte čiji je cilj da pomognu ulasku Srbije u EU.

On se osvrnuo i na Odbor za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je održan u septembru, a kome je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić, i ocenio da je na njemu upućeno mnogo dobrih poruka.

Predsednik delegacije EU Eduard Kukan ocenio je da Srbija dobro napreduje u pregovorima o članstvu i pozdravo dobre rezultate prošlonedeljne međunarodne konferencije na kojoj su otvorena dva poglavlja.

On je rekao da je bilo očekivanja da se otvori više poglavlja "jer ih je više tehnički spremno", ali kako kaže, mora se videti šira slika  da "želimo jaku i stabilnu EU" a zemlja članica te zajednice mora, kako je rekao, da bude garant da će biti dobar dom za svakog svog građanina.

- To treba da bude zemlja u kojoj će svaki čovek, pa i onaj iz malog mesta, moći da se pouzda u sudstvo da će ga ono braniti - naveo je Kukan primer kako bi trebalo da bude uređeno sudstvo u jednoj državi članici EU.

Sa svakim novim Poglavljem bliži Evropi

On je istakao da su Poglavlja bitna jer se kroz njih prati taj proces napretka i reformi u jendoj zemlji.

- Svaki put kad otvorimo novo Poglavlje moramo da se pitamo da li se približavamo tome - poručio je Kukan.

On je istakao da je predstavnici evropskih institucija predstavljaju i svoje birače širom Evrope, te da zbog njih moraju da rade svoj posao odgovorno, a ne samo zbog Srbije.

- U Evropskom parlamentu glasamo od Lisabona do Talina o svakom udućem članu EU - rekao je Kukan.

Kukan je naveo da Srbiju na proleće čekaju važni izbori i da bi voleo da tada čuje što više o izbornom procesu u EU, odnosno da bi voleo da Srbija uspe da odgovori na optužbe za neregularnost izbora.

Budućnost Kosova i Metohije i slobodu medija Kukan vidi kao prioritete a odnos Srbije i EU uporedio je sa venčanjem koje treba da se održi, rekavši da obe strane žele da budu što lepša mlada, odnosno mladoženja, i žele da sve "lepo" funkcioniše inače, može doći do disfunkcionalnog braka.

Poslanica DS-a Vesna Marjanović je tražila da se dnevni red sastanka proširi i da bude govora o situaciji u Narodnoj skupštini i o stanju ljudskih prava i sloboda u Srbiji kao posebnoj temi, što nije prihvaćeno.

Kukan je to obrazložio da predloženi dnevni red omogućava da razgovor o svim bitnim pitanjima uključujući i teme koje je ona predložila, a Orlić je rekao da će biti dovoljno prostora da se zajednički razmotre mnoge teme.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online