Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.01.2019.
17:15
b92.net, Vestionline A

Vučić: Dijalog kad Priština ukine takse

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa predstavnicima EU imao radni ručak i zahvalio se zemljama članicama EU na podršci na evropskom putu Srbije.

Tanjug
Aleksandar Vučić sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima članica EU

Vučić se sastao danas u Beogradu sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima članica EU.

Kako je rekao, sastanak je trajao više od dva sata, a govorilo se i o onome što Srbija mora da uradi kada je u pitanju njen evropski put.

- Tu su dve stvari. Pošto se ukinu anticivilizacijske takse koje je uvela Priština, da se nastavi dijalog. Uprkos činjenici da to nije politički popularno, niti se dopada našem narodu, ja sam rekao da smo spremni da taj razgovor nastavimo. Znate da nisam optimista, ali energiju treba posvetiti rešavanju tog problema. Druga stvar i ono što je u fokusu EU je vladavina prava i dobili smo mnogo različitih stvari koje moramo da uradimo i u borbi protiv korupcije, kriminala, za slobodu medija, nezavisnost pravosuđa. Mnogo toga je pred vladom, ali i parlamentom, koji mora da ima najznačajniju ulogu - rekao je Vučić. 

Dodao je da se razgovaralo o svim regionalnim pitanjima.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da su na današnjem sastanku ambasadora država-članica EU sa predsednikom Srbije ponovljene poruke podrške evropskoj perspektivi Srbije, ali i istaknuto da se proces reformi mora nastaviti u oblasti vladavine prava. 

Ocenivši sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kao vrlo interesantan, Fabrici je na zajedničkoj konferencji za novinare, podsetio je da je Srbija pristupanje EU postavila kao strateški cilj, što je, kako je dodao, dobro i za građane i za privredu. 

- Govorili smo i o situaciji u regionu , Kosovu, dijalogu i jasno je da za EU u 2019. godini to ostaje važno pitanje, pogotovo iz perspektive činjenice pristupanja Srbije EU. Vođstvo, hrabrost i posvećenost su za to neophodni. EU će nastaviti da posreduje u dijalogu, u nadi da će biti postignut održivi, sveobuhvatni sporazum - rekao je on. 

Dodao je da su razgovarali i o taksama koje je uvela Priština za robu iz Srbije i BiH, te kratko konstatovao da će EU "nastaviti da potpomaže dijalog". 

- Kao što je rekla Federika Mogerini, nastavićemo u tom pravcu - rekao je. 

Fabrici je na pitanje koje su mu uputili novinari - da li će EU izvršiti dodatni pritisak na Prištinu da se te takse ukinu, imajući u vidu i dokument Stejt departmenta u kome se Priština upozorava da ukine takse ili će se suočiti sa sankcijama - ponovio već poznat stav Brisela:

- Za nas je situacija vrlo jasna. Onog dana kada su tarife uvedene, vrlo jasno smo izneli da su one u suprotnosti sa Sporazumom o slobodnoj trgovini i duhom SSP. Naš stav je jasan, u više navrata smo ponavljali i tražili od vlasti u Prištini da ih ukinu i čekamo da se to i preduzme rekao je on.

- I nastavićemo da vršimo pritisak. Ssto se tiče EU, stav je jasan - dodao je Fabrici. 

On je rekao i da, pošto se Srbija odlučila na put ka EU, vladavina prava je posebna tema. 

- Srbija je postigla određeni napredak i do sada je otvorila 16 poglavlja, privremeno zatvorila 2. Sa Vučićem smo razgovarali o prioritetima u toj oblasti. Reforme koje pokrenute počinju da daju određen rezultate i nastavićemio da pružamo podstrek da se dalje radi na unapređenju u oblasti vladavine prava - rekao je Fabrici.

Kako je dodao, definisano je pet ključnih oblasti:

"Nezavisnost pravosuđa, izrada nacrta izmena Ustava je u parlamentu i mi podstičemo da se nastavi sa smislenom debatom upravo u parlamentu kao kljucnoj instituciji u demokratskom društvu".

"Tu je i borba protiv korupcije, rekao jeon, dodavši da se čeka usvajanje novog zakona u kome će Srbija dobiti najbolje primere iz evropske prakse".

"Naravno, taj zakon ne sme samo da bude usvojen, već i da se primeni. Tu je i sloboda medija. U toku je rad na medijskoj strategiji i nadamo se da će ona uskoro biti primenjena i dati određene rezultate". 

Ističe da je na sastanku iznet i predlog za stvaranje stimulišuće, dobre atmosfere za izražavanje stavova.

-Jedan od bitnih elemenata je i borba protiv organizovanog kriminala i tu smo dali više preporuka - dodao je Fabrici. 

Pozitivno je ocenio ulogu Srbije kada je reč o regionu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online