Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.12.2017.
15:07
rs.n1info.com A

"Srpska vlast je samo deklarativno za EU"

Stanje vladavine prava u Srbiji se pogoršalo uprkos tome što je država deklarativno posvećena unapređenju vladavine prava i što evropski zvaničnici procenjuju da je to ključna oblast za napredak Srbije, ukazano je u danas objavljenom izveštaju Koalicije "PrEUgovor" o poglavljima posvećenim pravosuđu i pravdi, slobodi i bezbednosti.

youtube.com/Politicarenje 011
 

Bez suštinskih reformi biće posledica po sve građane Srbije

Nakon što je produžen rok za usklađivanje zakonodavstva Srbije sa pravnom tekovinom Evropske unije sa 2018. na kraj 2021. godine, nevladine organizacije okupljene u Koaliciji "PrEUgovor" ocenile su da suština nije u rokovima već u istinskim reformama.

Kašnjenje Srbije u usvajanju važnih zakona koja se tiču poglavlja 23 i 24 je zabrinjavajuće, ali je još važnije što se u nekim segmentima, poput slobode medija, Srbija udaljava od suštinskih reformi, a konstatovano je i pogoršanje, što pokazuje nedavno objavljeni "non-pejper" Evropske komisije.

Bez suštinskih reformi se, dodaju u Koaliciji, stvara mogućnost za posledice po sve građane Srbije. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija podsetio je da Zakon o finansiranju političkih aktivnosti ponovo nije izmenjen, niti su izmenjeni drugi propisi.

- Nije postupljeno ni po preporukama međunarodnih organizacija kao što su OEBS, ODIHR i mi ćemo u još jedan izborni proces, makar na lokalnom nivou, a da su ta pravila ista onakva kao što su ocenjena da nisu bila dovoljno dobra - upozorio je Nenadić.

Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo je ocenio da se zahtevi Grupe za slobodu medija poklapaju sa onim što je Evropska komisija zatražila od Srbije u svom nezvaničnom polugodišnjem izveštaju.

- Nedostatak mogućnosti da se problemi izraze kroz medije reflektuje se u ozbijnim prostorima za veoma ozbiljne tenzije, koje se za sada događaju u pojedinim sektorima i pojedinim preduzećima, ali se najiskrenije nadam da se to neće događati u većim obimima, jer to nije dobro ni za koga - rekao je Čečen.

Koaliciju "PrEUgovor" čine Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za primenjene evropske studije, Centar za istraživačko novinarstvo, Grupa 484 i Transparentnost Srbija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online