Utorak 19.12.2017.
15:07
rs.n1info.com

"Srpska vlast je samo deklarativno za EU"

youtube.com/Politicarenje 011
 

Bez suštinskih reformi biće posledica po sve građane Srbije

Nakon što je produžen rok za usklađivanje zakonodavstva Srbije sa pravnom tekovinom Evropske unije sa 2018. na kraj 2021. godine, nevladine organizacije okupljene u Koaliciji "PrEUgovor" ocenile su da suština nije u rokovima već u istinskim reformama.

Kašnjenje Srbije u usvajanju važnih zakona koja se tiču poglavlja 23 i 24 je zabrinjavajuće, ali je još važnije što se u nekim segmentima, poput slobode medija, Srbija udaljava od suštinskih reformi, a konstatovano je i pogoršanje, što pokazuje nedavno objavljeni "non-pejper" Evropske komisije.

Bez suštinskih reformi se, dodaju u Koaliciji, stvara mogućnost za posledice po sve građane Srbije. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija podsetio je da Zakon o finansiranju političkih aktivnosti ponovo nije izmenjen, niti su izmenjeni drugi propisi.

- Nije postupljeno ni po preporukama međunarodnih organizacija kao što su OEBS, ODIHR i mi ćemo u još jedan izborni proces, makar na lokalnom nivou, a da su ta pravila ista onakva kao što su ocenjena da nisu bila dovoljno dobra - upozorio je Nenadić.

Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo je ocenio da se zahtevi Grupe za slobodu medija poklapaju sa onim što je Evropska komisija zatražila od Srbije u svom nezvaničnom polugodišnjem izveštaju.

- Nedostatak mogućnosti da se problemi izraze kroz medije reflektuje se u ozbijnim prostorima za veoma ozbiljne tenzije, koje se za sada događaju u pojedinim sektorima i pojedinim preduzećima, ali se najiskrenije nadam da se to neće događati u većim obimima, jer to nije dobro ni za koga - rekao je Čečen.

Koaliciju "PrEUgovor" čine Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za primenjene evropske studije, Centar za istraživačko novinarstvo, Grupa 484 i Transparentnost Srbija.

2024 © - Vesti online