Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.12.2017.
01:13
Ž. Marković - Vesti A

Dva veka kraljice voća

Osma manifestacija Dani jabuke, u organizaciji MZ Karbulovo i Udruženja voćara Voćar-Karbulovo, održana je i ovog decembra pod pokroviteljstvom opštine Negotin, uz stručnu pomoć i podršku Poljoprivredne savetodavne i stručne službe za Borski okrug.

Ž. Marković
Gosti i domaćini: Karbulovo, decembra ove godine

Proizvođači jabuke iz Karbulova, okupljeni u Udruženju Voćar Karbulovo, pre osam godina pokrenuli su edukativno-promotivnu manifestaciju Dani jabuke, po kojoj su postali poznati.

Borba za tržište

- Bilo je to u vreme kad smo na ovom području Srbije postigli izuzetno bogat rod, ali smo se suočili s otežanim plasmanom. Rešili smo još tada da se borimo za sigurniju proizvodnju i tržište i mislim da u tome istrajavamo. Za razliku od 2014. godine, kad je rod jabuke bio desetkovan zbog poznatih okolnosti vezanih za poplave i vremenske nepogode, prošla i posebno ova godina bila nam je jedna od najuspešnijih. Bogato je rodilo, a u nekim našim krajevima i u susednim zemljama vremenske prilike nisu išle naruku proizvođačima. Nama se posrećilo te smo imali najraniji plasman ovog voća po ceni od 30 do 35 centi, a više se plaćala i industrijska jabuka. Izvozničko-distributivne firme se sve više oslanjaju na nas, proizvođače iz Karbulova, što govori da smo ostvarili prvobitnu zamisao i sada nastavljamo da promovišemo tradiciju voćarstva našeg kraja koja je veoma duga. Ovo selo je po proizvodnji jabuka čuveno još iz 19. veka - ističe za "Vesti" Slavoljub Stanković, predsednik Udruženja voćara Voćar Karbulovo.

Ž. Marković
Srpski ministar poljoprivrede: Branislav Nedimović (sedi, treći s desne strane)

Pomoć savetodavaca

I ovogodišnja manifestacija Dani jabuke organizovana je uz stručnu pomoć savetodavaca
Poljoprivredne savetodavne i stručne službe za Borski okrug, pod pokroviteljstvom opštine Negotin, koja podržava napore proizvođača da povećaju obim i kvalitet proizvodnje voća.

Prema njihovim rečima, krajinski voćari su upućeni na zajedničku saradnju, s obzirom na manje površine na kojima proizvode i na veliku konkurentnost tržišta, s kojom mogu da se izbore samo udruživanjem.

Proizvođači jabuke iz Karbulova su Udruženje Voćar osnovali 2006. godine jer je proizvodnja jabuke bila veoma značajna i bilo je vreme da se razmišlja o objedinjenoj ponudi i zajedničkom nastupu na tržištu.

Posle izuzetno rodne 2009. godine, pre svega, u marketinške svrhe Udruženje je pokrenulo manifestaciju Dani jabuke, koja je tokom godina opravdala ideju organizatora.

U međuvremenu, učešćem u Projektu Voće Dunava, 2010. i 2011. godine, bili su partneri opštini Negotin.

Ž. Marković
Omiljeno voće: Bogato rodilo

Elektronska vaga

Voćari iz Karbulova obezbedili su elektronsku vagu koja im je značajno olakšala plasman, a tokom godina su i druge ideje pretakali u praksu, stalno imajući na umu potrebu unapređenja obima i kvaliteta proizvodnje.

Jabuka se u Karbulovu danas podiže na oko 50 hektara, a prinosi se kreću od 30 do 40 tona po hektaru, odnosno i do 50 tona u najboljim godinama. U opštini Negotin pod voćnjacima je skoro 500 hektara, a jabuka, kao najzastupljenija voćna vrsta, podiže se na skoro trećini pomenutih površina.

Penzioneri u kolu

U okviru manifestacije Dani jabuke u Karbulovu je priređena izložba ovogodišnjeg roda jabuka najuspešnijih prozvođača ovog voća, a kasnije i kraći muzički program u kome su nastupili članovi Folklorne sekcije Udruženja penzionera Negotin.

Otvaranju manifestacije Dani jabuke u Karbulovu prisustvovao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Republike Srbije, sa svojim saradnicima.



 


 

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online