Sreda 20.12.2017.
01:13
Ž. Marković - Vesti

Dva veka kraljice voća

Ž. Marković
Gosti i domaćini: Karbulovo, decembra ove godine

Proizvođači jabuke iz Karbulova, okupljeni u Udruženju Voćar Karbulovo, pre osam godina pokrenuli su edukativno-promotivnu manifestaciju Dani jabuke, po kojoj su postali poznati.

Borba za tržište

- Bilo je to u vreme kad smo na ovom području Srbije postigli izuzetno bogat rod, ali smo se suočili s otežanim plasmanom. Rešili smo još tada da se borimo za sigurniju proizvodnju i tržište i mislim da u tome istrajavamo. Za razliku od 2014. godine, kad je rod jabuke bio desetkovan zbog poznatih okolnosti vezanih za poplave i vremenske nepogode, prošla i posebno ova godina bila nam je jedna od najuspešnijih. Bogato je rodilo, a u nekim našim krajevima i u susednim zemljama vremenske prilike nisu išle naruku proizvođačima. Nama se posrećilo te smo imali najraniji plasman ovog voća po ceni od 30 do 35 centi, a više se plaćala i industrijska jabuka. Izvozničko-distributivne firme se sve više oslanjaju na nas, proizvođače iz Karbulova, što govori da smo ostvarili prvobitnu zamisao i sada nastavljamo da promovišemo tradiciju voćarstva našeg kraja koja je veoma duga. Ovo selo je po proizvodnji jabuka čuveno još iz 19. veka - ističe za "Vesti" Slavoljub Stanković, predsednik Udruženja voćara Voćar Karbulovo.

Ž. Marković
Srpski ministar poljoprivrede: Branislav Nedimović (sedi, treći s desne strane)

Pomoć savetodavaca

I ovogodišnja manifestacija Dani jabuke organizovana je uz stručnu pomoć savetodavaca
Poljoprivredne savetodavne i stručne službe za Borski okrug, pod pokroviteljstvom opštine Negotin, koja podržava napore proizvođača da povećaju obim i kvalitet proizvodnje voća.

Prema njihovim rečima, krajinski voćari su upućeni na zajedničku saradnju, s obzirom na manje površine na kojima proizvode i na veliku konkurentnost tržišta, s kojom mogu da se izbore samo udruživanjem.

Proizvođači jabuke iz Karbulova su Udruženje Voćar osnovali 2006. godine jer je proizvodnja jabuke bila veoma značajna i bilo je vreme da se razmišlja o objedinjenoj ponudi i zajedničkom nastupu na tržištu.

Posle izuzetno rodne 2009. godine, pre svega, u marketinške svrhe Udruženje je pokrenulo manifestaciju Dani jabuke, koja je tokom godina opravdala ideju organizatora.

U međuvremenu, učešćem u Projektu Voće Dunava, 2010. i 2011. godine, bili su partneri opštini Negotin.

Ž. Marković
Omiljeno voće: Bogato rodilo

Elektronska vaga

Voćari iz Karbulova obezbedili su elektronsku vagu koja im je značajno olakšala plasman, a tokom godina su i druge ideje pretakali u praksu, stalno imajući na umu potrebu unapređenja obima i kvaliteta proizvodnje.

Jabuka se u Karbulovu danas podiže na oko 50 hektara, a prinosi se kreću od 30 do 40 tona po hektaru, odnosno i do 50 tona u najboljim godinama. U opštini Negotin pod voćnjacima je skoro 500 hektara, a jabuka, kao najzastupljenija voćna vrsta, podiže se na skoro trećini pomenutih površina.

Penzioneri u kolu

U okviru manifestacije Dani jabuke u Karbulovu je priređena izložba ovogodišnjeg roda jabuka najuspešnijih prozvođača ovog voća, a kasnije i kraći muzički program u kome su nastupili članovi Folklorne sekcije Udruženja penzionera Negotin.

Otvaranju manifestacije Dani jabuke u Karbulovu prisustvovao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Republike Srbije, sa svojim saradnicima.



 


 

 

 

2024 © - Vesti online