Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.12.2017.
18:11
D. Dekić - Vesti A

Pale Balkan, teraju Ruse

Balkan se vratio na listu potencijalnih opasnosti za Sjedinjene Američke Države, ocenio je američki nevladin Savet za spoljne odnose u izveštaju o potencijalnim krizama u 2018. godini.

pixabay.com
Sagovornici Vesti smatraju da SAD Rusiju proglašavaju izazivačem nemira kako bi je istisnuli iz regiona

U brošuri je među regionima svrstanim prema stepenu rizika područje Zapadnog Balkana u poslednjem, trećem krugu. Karijerni diplomata u penziji Zoran Milivojević smatra da je ova američka poruka o bezbednosti zapravo pritisak da se pitanje Balkana što pre reši, odnosno da se do kraja upakuje u evroatlantske integracije (EU i NATO).

- Tenzije na ovim prostorima nisu nove i ima ih, ali SAD zapravo hoće da se taj paket evrointegracija prizna kao realnost iako su izmenjene okolnosti i imamo multipolarni svet u kojem su veliki igrači i Rusija i Kina - pojašnjava iskusni diplomata.

Zamršeno i na istoku

- SAD imaju i većih problema od Balkana. Pogledajte rusko destabilizovanje baltičkih zemalja. To je globalni problem i Balkan je samo jedan od regiona. Rusi su delimično uspešni, ali ne preterano - kazao je Server.

Nadoknada za Bliski istok

On ističe da u nadmetanju velikih sila Amerika gubi vodeću poziciju.

- Pošto su izgubili Bliski istok, SAD hoće da zaokruže balkansku priču u svoju korist što pre, samo da ne bi ponovo bili gubitnici - ocenio je Milivojević koji dodaje da Vašington i sam vidi da njihova diplomatija ove godine nije odnela ni jednu pobedu.

Amerikanci Balkan nikada nisu brisali sa svoje liste, ističe za "Vesti" Dušan Proroković, stručnjak za međunarodne odnose.

- Na ovom području se u poslednjih četvrt veka nijedan proces nije odigravao bez njih i dok ne uguraju ceo Balkan u NATO smatraju da posao nisu završili. Otuda i njihov pritisak povodom nekih pitanja, od kojih su najveći problem Kosova i Haškog tribunala - kazao je Proroković.

Globalni gubitnik

Zoran Milivojević ukazuje da SAD podižu tenzije i pozivaju se na bezbednost na Balkanu iako su poznate po tome da u krizama preskoče diplomatiju i pregovaranje i idu na intervencionizam.
- Sada se govori i o povratku američke vojske na Kosovo. Suština je da u izmenjene globalne okolnosti idu na štetu američkih interesa - kaže Milivojević.

Zaostavština Dejtona

Prema rečima višeg naučnog saradnika Instituta društvenih nauka Nevena Cvetićanina, SAD su poslale poruku putem jednog ekspertskog tela da ni u izmenjenoj geopolitičkim okolnostima neće menjati svoju politiku prema Balkanu.

- Ovaj izveštaj, kao i prethodne posete Balkanu i poruke američkog diplomate Brajana Hojta Jija ne treba shvatati dramatično, jer tu nema ničeg suštinski novog. Reč o američkoj politici još od Dejtonskog sporazuma, a sada su je podvukli porukom da se ona neće menjati - ocenio je Cvetićanin koji ističe da su SAD jako bitan glas u svetu, ali ne i jedini.

I američki stručnjak za Balkan Danijel Server smatra da u oceni američkog saveta nema ničeg što nije poznato. On je kao najveći problem akcentirao ekstremizam, prvenstveno islamski u BiH.

- Bilo je nekih sukoba, poput onoga u makedonskom parlamentu. Sve se to može proširiti i situacija može da se pogorša. Ima određenih islamističkih ekstremista u BiH koji dolaze iz inostranstva, ali i nacionalista koji vole oružje i sukobe - kazao je Server i ukazao da je prvi put nakon mnogo godina Balkan opet označen kao problem.

BiH najslabija karika

Bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič smatra da je ova zemlja najslabija karika na Balkanu i da bi tu moralo da dođe do nekog pomaka.
- Tačno se zna o čemu se radi. Kada je reč o Srbiji u pitanju je rešavanje kosovskog problema, a u BiH je problem nefunkcionalnosti države čiji koren leži u Dejtonskom sporazumu - rekao je Petrič.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online