Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.12.2017.
12:44
Vestionline, Tanjug A

Demarkacija sa Crnom Gorom ruši Haradinajevu vladu?

Analitičari smatraju da bi različiti stavovi stranaka i institucija vlasti oko Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom mogli da ugroze stabilnost vlade Kosova.

A. Čukić
Haradinaj već rekao da će poslanici njegove stranke glasati protiv ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom

Konfuzija je nastala vladinom odlukom da kosovskom parlamentu dostavi aktuelni Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji ne podržava premijer Ramuš Haradinaj, a tu je i novi izveštaj nove vladine komisije koja konstatuje da je taj sporazum na štetu Prištine.

Dominantna članica vladajuće koalicije, Demokratska partija Kosova, najavljuje da će njeni poslanici u parlamentu glasati za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, dok su druge dve članice vladajuće koalicije, Haradinajeva Alijanse za budućnost Kosova i Inicijativa Kosova, najavile da će njihovi poslanici biti protiv. 

Politolog, Ramuš Tahiri, izjavio je da će suprotstavljeni stavovi partnera vladajuće koalicije dovesti u pitanje opstanak ove koalicije. "Razlike između koalicionih partnera biće očigledne na glasanju. Iako interesovanje partnera ostaje ili će nastaviti da ko-vladaju ili ne. Jedan od razloga je razgraničenje ili označavanje granične linije, ali to nije glavni razlog. To može biti samo uzrok", rekao je Tahiri. 

Artan Muhadžiri, politički analitičar, za Radio Slobodna Evropa kaže da će, ukoliko Haradinajeva vlada ne prevaziđe problem demarkacije sa Crnom Gorom, imati veliki moralni problem da nastavi da vlada. "Jedna stvar mora biti jasna, a to je da problem demarkacije ne može ostati ili mora biti rešen ili naći alternativu. Haradinajeva vlada se neće usuditi da kaže da je protiv ovog formata razgraničenja, jer će imati velike probleme unutar vladajuće koalicije ali i u vezi sa medjunarodnim partnerima, a da bi opravdala svoj opstanak nema ideju kako da se nosi sa problemom razdvajanja". 

Podseća se, međuitm, da je Haradinaj već rekao da će poslanici njegove stranke glasati protiv ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji je potpisan krajem avgusta 2015. u Beču. 

Različite izjave u vezi sa ovim pitanjem nastavljene su i danas, pa tako predsednik parlamenta Kadri Veselji, lider Demokratske partije Kosova, izjavio je da pitanje granice sa Crnom Gorom, treba da se završi. "Ostavite taj mrak sa vrhovima brda, koji ... Ne želim da se zaustavimo tamo. Mi nanosimo štetu nezavisnosti i suverenosti države", rekao je Veselji. 

Analitičar Tahiri upozorava da je Haradinajeva vlada u krizi iz koje će teško izaći. On je uveren, naime, da bez obzira da li će neko biti protiv ili za ratifikaciju sporazuma o demarkaciju sa Crnom Gorom tokom debate u parlamentu biće, kaže, postavljeno i pitanje poverenja vlade. 

Analitičar Muhadžiri smatra da su tri stranke udružene u vladajućoj koaliciji pogrešile od samog početka kada su ušle u koaliciju bez vizije kako rešiti glavni problem, koji u svakom trenutku može da ugrozi koaliciju. Sada, kaže, za to nema izgovora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online