Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.12.2017.
18:38
Insajder A

Slučaj "zamagljene" poternice: Haradinaj može biti uhapšen samo u Srbiji

Međunarodna poternica za Ramušem Haradinajem, za Srbiju je ostaje na snazi, ali po svemu sudeći više nije delotvorna u ostalim zemljama članicama Interpola. To je iz nejasnih tumačenja zvaničnih institucija jedini logičak zaključak, nakon odluke Komisije za kontrolu međunarodnih poternica u Lionu da usvoji prigovor UNMIK-a na poternicu za Haradinajem. Interpol pomenutu poternicu više jednostavno "ne tretira", kako je glasilo jedno od tumačenja odluke.

A. Čukić
Ramuš Haradinaj

Srpske institucije znale...

Iako je informacija o odluci u Lionu došla iz kosovskih medija, na osnovu izjava srpskih zvaničnika je jasno da Srbija, već neko vreme, zna za zahtev UNIMK-a i odluku Interpola. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je izjavio da Srbija nije povukla ni poternicu ni optužnicu, ali da je Ramuš Haradinaj sa poternice Interpola povučen po zahtevu UNMIK-a. 

"To ne znači da su poternice povučene i preduzećemo sve pravne mere da to ispravimo", rekao je Dačić.

Najveću zabunu oko toga da li je poternica povučena ili nevidljiva, zamagljena, zatamnjena napravio je MUP Srbije, koji je juče, 2. decembra, najavio žalbu na odluku Interpola. Naime, u jučerašnjem saopštenju MUP je naveo da Interpol "više neće tretirati ove poternice, odnosno da će ih izbirati iz sistema".

Iz ovog saopštenja jasno je da su nadležne institucije znale da je poternica od petka, 1. decembra nevidljiva za ostale članice interpola, iako su se oglasili tim povodom tek nakon što je informacija objavljena u prištinskim medijima.

Jutros je, međutim, ministar policije Nebojša Stefanović dao drugačije ili dodatno pojašnjenje - "ne mogu da je povuku pravno, ali ako je Interpol 'zatamni', nijedna država neće tražiti Haradinaja, jer neće videti poternicu u sistemu".

Pravno Interpol i ne može da povuče međunarodnu poternicu, s obzirom da nju raspisuje MUP Srbije po nalogu suda, ali potraga preko Interpola je očito zaustavljena.

Nijedna poternica Interpola nije pravno obavezujuća

Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže za Insajder da Generalni sekretarijat Interpola ima pravo da otkaže poternicu ako više ne zadovoljava uslove.

- Ne znam o čemu se radi oko ovog "zatamnjenja". Postoji forma "diffusion" koja je slična poternici, ali je manje formalna i cirkuliše unutar sistema nacionalnih kontakt tačaka. Koristi se, primera radi, ako neka država želi da ograniči ko sme da vidi poternicu - kaže Đorđević.

On međutim ukazuje i na to da nijedna poternica koju objavi Interpol, vidljiva ili nevidljiva, nije pravno obavezujuća.

- Država članica nije u obavezi da uhapsi nekoga na osnovu poternice. Reč je o dobroj volji, zajedničkim interesima i ne treba je mešati sa nalogom za hapšenje. Da je suprotno, Haradinaj bi odavno bio izručen Srbiji jer je do sada već više puta uhapšen - kaže Đorđević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online