Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.11.2017.
19:58
Vestionline A

"Balkan menja imidž, biće deo rešenja bolje Evrope"

Premijerka Ana Brnabić bila je ključni govornik na gala večeri u Hong Kongu, a govorila je govorila je o aktuelnim političkim i ekonomskim reformama u Srbiji.

Tanjug/European Council
Ana Brnabić

Večeru je priredio ugledni magazin Ekonomist u okviru godišnje konferencije "Svet u 2018. godini" (The World in 2018), koja se održava u Hong Kongu, saopštila je Vlada Srbije.

Na jednom od, kako se navodi, najvećih i najpoznatijih godišnjih događaja koje organizuje ovaj britanski magazin, premijerka Brnabić govorila je o aktuelnim političkim i ekonomskim reformama u Srbiji, procesu evropskih integracija, odnosima sa EU i Rusijom i saradnji sa Kinom, pre svega u okviru inicijative „Pojas i put“.

U razgovoru sa Danielom Frenklinom, urednikom magazina Ekonomist i urednikom godišnjih izdanja "Svet u...“ koje taj magazin izdaje, Brnabić se osvrnula na upravo održani Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Budimpešti.

Upitana da objasni značenje inicijative "Pojas i put” i šta ta inicijativa znači u praksi, jer ceo svet o njojoj govori, ali nema mnogo zemalja koje su pokrenule projekte, ona je istakla da je ”ponosna što Srbija ima najviše projekata u okviru ove inicijative i portoflio od oko šest milijardi dolara” uglavnom za projekte infrastrukture, ali i energetike i životne sredine.

Predsednica vlade, ističe se, posebno se osvrnula na projekat brze pruge Beograd - Budimpešta koji je trenutno jedan od centralnih regionalnih projekata u okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, Brnabić je istakla da ”EU jeste naš prioritet, ali da proces pristupanja ne sme jednostavno da se vezuje za broj otvorenih i zatvorenih poglavlja, već za suštinske i održive reforme koje vode do boljeg kvaliteta života svih građana”.

U tom smislu, navela je predsednica vlade, ”reforme sprovodimo pre svega zbog nas, a tek onda zbog pristupanja EU kao društvu vrednosti koje delimo”.

Srbija pokrenula istorijski dijalog o Kosovu

U završnici panela, sagovornici su izneli predviđanja za 2018. godinu, a predsednica srpske vlade prognozirala je da postoji istorijska šansa da se o Balkanu sledeće godine drugačije govori, na mnogo pozitivniji način koji za Balkan nije uobičajen.

- Na inicijativu predsednika Republike Aleksandra Vučića Srbija je već pokrenula istorijski unutrašnji dijalog o Kosovu sa ciljem da uključi celokupnu javnost u ove razgovore i da kao društvo zajedno kreiramo budućnost koja će nas voditi napred - rekla je premijerka.

Kao drugi argument da se o Zapadnom Balkanu drugačije govori u svetu, ona je navela spremnost Makedonije da sa Grčkom krene u razgovore o imenu, što takođe može da se nađe na dnevnom redu sledeće godine.

- Mi sada imamo istorijsku šansu. Sa posvećenošću, hrabrim političkim odlukama, liderstvom, sposobnošću i spremnošću da se prihvate kompromisi, i uz malo sreće, Balkan ima šansu da promeni sopstveni imidž. Ovo bi značilo da će u 2018. godini i sama Evropa izgledati drugačije i da je Balkan deo rešenja, a ne problema koji EU ili druge zemlje treba da rešavaju - zaključila je Brnabić.

Završavajući razgovor sa Anom Brnabić, moderator je naveo da je predsednica Vlade Srbije uspela da zainteresuje sve prisutne u publici da obrate više pažnje na Zapadni Balkan sledeće godine.

Pored predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, među glavnim učesnicima konferencije bile su izvršna direktorka organizacije "Save the Children“ i bivša premijerka Danske, Hele Torning-Šmit i CEO Hong Konga, Kari Lam.

Ovo je ujedno prvi put da je neki predsednik vlade iz regiona Zapadnog Balkana bio vodeći govornik na poznatoj konferenciji ”Svet u…” koju magazin Ekonomist organizuje svake godine.

Fokus ovogodišnje Ekonomist konferencije bio je geopolitika i ekonomija.

Učesnici konferencije razgovarali su o globalnim trendovima, od biznisa i politike do nauke i kulture. Na konferenciji i gala večeri učestvuju politički lideri, predstavnici multinacionalnih kompanija, kao i predstavnici diplomatskog kora, naučnici, sportisti i umetnici, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online