Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.11.2017.
18:11
J. L. Petković - Vesti A

Meta sprema "razmenu teritorija"

Predsednik Albanije Iljir Meta došao je u neoubičajenu posetu Medveđi, koja je sve samo ne privatna, kako je bilo najavljeno. Po dolasku Meta je poželeo da "Beograd u dogledno vreme donese pravu odluku i pizna Kosovo", tvrdi lokalni portal Preševa Jone. Predsednika Albanije su dočekali predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković i gradonačelnik Medveđe Nebojša Arsić. Meta je došao uoči obeležavanja albanskog Dana zastave, a zabeleženo je i da je uveče u društvu i zasvirao i zapevao.

EPA/Malton Dibra
Srpsko za srpsko: Iljir Meta

Sagovornici "Vesti" ističu da nema sumnje da je ova poseta organizovana uz znanje Beograda, a direktor Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić, kaže da bi u određenom kontekstu, ponašanje predsednika Albanije moglo da bude ohrabrenje onima u politici države Srbije kojima je na pameti "pakleni plan razmene teritorija".

- Tvrdim da je razmena teritorija nemoguća, da je opasna za Srbiju i Srbe i da može biti vrlo korisna za Alabance, ističe Janjić. On podseća da je Meta u posetu Srbiji dolazio i doba Slobodana Miloševića "pokušavajući da održava dobre veze između Beograda i Tirane i kada to nije bilo popularno."

Recept s Kosova

Predsednik Dveri Boško Obradović kaže za "Vesti" da je reč o skandalu.
- Kakva je to privatna poseta u kojoj se šalju političke poruke? Jasno je da Albanija ima sve veće pretenzije na Preševo, Bujanovac i Medveđu. Mesecima upozoravamo da se Albanci upisuju u birački spisak u Medveđi i da dobijaju lažna lična dokumenta iako tamo ne žive - kaže Obradović.
 

- Drugo, on je drugi predsednik Albanije koji u relativno kratkom roku dolazi u krajnje neuobičajenu posetu, gde predsednik jedne države odlazi u dve manje opštine i obilazi lokalno stanovništvo, kaže Janjić. On ne sumnja da Meta dolazi u posetu u saradnji s Vladom Srbije. A takođe istiće da Srbija mora vrlo ozbiljno da se spremi za novu faza briselskog dijaloga početkom naredne godine.

- Ali, opasnost je u jednoj nepromišljenosti sa strane Srbije. Jer od 2000. godine na ovamo imamo Koordinaciono telo za Perševo, Bujanovac i Medveđu, što bi Albanci rekli za Peševsku dolinu. Ako je imalo rezona da postoji 2001. u vanrednoj situaciji, odavno je trebalo rekonstruisati, ugasiti i pretvoriti u telo koordinacije napretka tih opština. Ovako imamo jedno državno telo koje sugerira podelu, razmenu teritorija, to je opasnost. Mi smo faktički prihvatili ideju Preševske doline, bez obzira na realnost da su u Bujanovcu više od polovine stanovnika Srbi, da u Medveđi Albanci čine 10 odsto - kaže Janjić.

On ističe da ima onih koji su potajno želeli ono što danas priča Ivica Dačić, a to je razmena teritorija.

Raspaljivanje iredentizma

- Meta je posetio svoje sunarodnike u delu Srbije koji je izložen iredentističkim aspiracijama. Teško da privatne posete mogu bilo šta konstruktivno da pokrenu- kaže za "Vesti" Sanda Rašković- Ivić, potpredsednik Narodne stranke Vuka Jeremića.

- Dakle, ako se Metina poseta stavi u taj kontekt može da bude ohrabrenje onima u politici džave Srbije koji spremaju taj pakleni plan. Tvrdim da je razmena teritorija nemoguća, da je opasna za Srbiju i Srbe i da može biti vrlo korisna za Albance. Nema spora da Meta ima i dobre namere prema Srbiji, ali naravno da su mu bliži Albanija i Albanci. O ovoj ideju vođeni su neformalni razgovori pre par meseci, ali to je više bio jedan test dokle je Srbija spremna da ide. Ako neko dođe u posetu Srbiji, a ne dođe u Beograd i ne vode se razgovori o međudržavnoj saradnji, Srbija dobija nove minuse i očima Vašingtona, Srba u Kosovu i Metohiji i onih koji žive u te tri opštine. Vreme je da se sa tim prekine, da se politika Srbije ozbiljno opredeli da li je za razmene po etničkoj liniji, nove sukobe I nove žrtve ili je zapravo za mirno ešavanje problema u postojećim granicama - zaključuje Janjić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online