Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.07.2010.
12:00 >> 13:04h
D. Dekić - Vesti A

Bosna nam je kao matica

Esad Džudžević, nosilac Bošnjačke liste na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka u intervjuu za "Vesti" pozdravlja intenziviranje saradnje između Srbije i Turske verujući da će ona rezultirati ekonomskim preporodom Sandžaka.

Iako je zadovoljan produženjem roka za konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka, zbog kraha prethodnih pregovora on ocenjuje da bi ponavljanje izbora bilo najbolje rešenje.

Veruje da će Turci pomoći ekonomski preporod Sandžaka: Esad Džudžević


- Pozivao sam bezuspešno u više navrata sve tri opcije koje su dobile glasove Bošnjaka da uzmu učešće u formiranju Saveta. Kada ne može dogovorom, najbolje je da se opet ide na birališta - objašnjava Džudžević.

Nova jugo-veza

 

Pominje se da će preko Višegrada ići putni krakovi do Sarajeva i Banjaluke, u čemu će učestvovati komapnije iz Evrope, moguće i iz Turske, a to je povezivanje Koridora 10 sa BiH. Ovi projekti su od izuzetne važnosti za svaku, a naročito privrednu saradnju, jer se putno povezuju gotovo sve države bivše Jugoslavije i šire - smatra Džudžević.


Osim ekonomskog, često se čuje da dobri odnosi sa Turskom imaju i pozitivan politički eho. Kakav?


- Naravno da imaju, jer se tu stvara dobra osovina Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine. Ovaj trougao, koji ima uporište i u međunarodnom pravu, daje Srbiji dobru poziciju u odnosima sa BiH, kao zemljom na koju Bošnjaci sa ovih prostora na neki način gledaju kao na maticu, ali i u odnosima sa ekonomskom silom kao što je Turska koja, prema međunarodnom pravu, ima ulogu zemlje zaštitnika, odnosno garanta dobrih odnosa, ali i preko potrebnog ekonomskog razvoja.


Koja je suštinska uloga te trilateralne saradnje?


- Da se uspostavi odgovorna politička, nacionalna, ekonomska klima, odnosno da Bošnjaci u Srbiji mogu kvalitetno da ostvaruju svoja prava. Akcenat bih stavio na polje ekonomije, jer je Sandžak označen kao nerazvijeno područje.


U ekonomske projekte za razvoj Sandžaka uključila se Turska. Koliko je ta činjenica značajna za ovo područje?


- Od velikog je značaja i to što je u Beogradu potpisano više protokola za realizaciju sporazuma o izgradnji infrastrukturnih projekata koji će direktno i pozitivno uticati na ovo nerazvijeno područje. Osim Koridora 11, tu je i izgradnja deonica Novi Pazar - Sjenica i Novi Pazar - Tutin i otvaranje industrijske zone na Pešteru.


Kada se kreće u realizaciju infrastrukturnih projekata?


- Već krajem ovog meseca treba da počne izgradnja deonice između Ljiga i Lajkovca u dužini od 12,5 kilometara, u koju će biti uključena jedna od turskih kompanija. To je početak radova na autoputu Beograd-Bar, a planirano je da Koridor 11 poveže Crnu Goru i Srbiju sa Rumunijom.


Koga vidite kao glavnog krivca za krah pregovora bošnjačkih predstavnika?


- Nosioca liste Bošnjačka kulturna zajednica Muamera Zukorlića jer je svaki put odbijao da dogovor bude postignut.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online