Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.07.2010.
20:41
Tanjug A

Hag: Lukiću odobreno da poseti bolesnog oca

Apelaciono veće Haškog tribunala odobrilo je u sredu generalu policije u penziji i bivšem načelniku Resora javne bezbednosti Srbije Sretenu Lukiću da u Beogradu poseti svog teško obolelog oca.

Sreten Lukić
 

U obrazloženju, apelaciono veće navodi da su ispunjeni svi uslovi za odobravanje puštanja na privremenu slobodu, počev od 15. jula, osuđenog Lukića, iz humanitarnih razloga i iz saosećanja, kaže se u saopštenju Tribunala dostavljenom medijima.

Ovakva odluka se donosi kada je neko iz najbliže porodice optuženika ili osuđenika veoma teško bolestan i kada postoji velika verovatnoća da se neće oporaviti.

Lukiću je odobreno šest dana, uključujući i put, da provede u Beogradu kako bi mogao da poseti svog oca koji je iz Užica prebačen u Klinički centar, a u pritvor Tribunala u Sheveningenu treba da se vrati najkasnije do 22. jula.

Vlasti Srbije su dale tražene garancije da će ispuniti uslove koje postavlja Tribunal za optuženike ili osuđenike puštene na privremenu slobodu, između ostalog, da se obezbedi 24-časovni nadzor i da se spreči kontakt sa žrtvama ili mogućim svedocima.


Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Lukića oktobra 2003. godine za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine. Od aprila 2005. godine on se nalazi u pritvoru Tribunala koji ga je 26. februara 2009. godine osudio na 22 godine zatvora.


Prihvaćen zahtev Šljivančanina za revizioni postupak

Apelaciono veće Haškog tribunala saopštilo je da je usvojilo zahtev za revizioni postupak pravosnažne presude kojom je Veselin Šljivančanin osuđen na 17 godina zatvora, i najavilo zakazivanje rasprave na kojoj će biti utvrđivana relevantnost novih činjenica u tom postupku.

Veselin Šljivančanin

Sud je naložio odbrani i tužilaštvu da sudu do 30. jula dostave dokaze i svedočenja koja nameravaju da predstave na raspravi koja će biti naknadno zakazana. Ti dokazi, istaknuto je u Tribunalu, moraju biti limitirani na činjenice koje je 3. juna na preliminarnoj raspravi o revizionom postupku izneo penzionisani general Jugoslovenske narodne armije (JNA) Miodrag Panić.

Panić je početkom juna pred Žalbenim većem posvedočio da 20. novembra 1991. uveče, tokom razgovora kojem je prisustvovao, Mile Mrkšić nije obavestio Šljivančanina o svojoj odluci da sa farme Ovčara povuče vojnu policiju, čime je zarobljenike ostavio u rukama pripadnika lokalne Teritorijalne odbrane (TO) i paravojnih snaga koji su ih te noći streljali.

Šljivančanin je pravosnažnom presudom od 5. maja 2009. osuđen na 17 godina zatvora zbog pomaganja u zločine nad hrvatskim zarobljenicima u Vukovaru 1991. Žalbeno veće Tribunala mu je tada povećalo kaznu sa pet na 17 godina zatvora, proglasivši ga krivim za pomaganje ubistva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčara, 20-21. novembra 1991.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online