Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.04.2017.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

Evropa je izdala hrišćanske vrednosti

Nikolaj Burljajev, direktor filmskog i pozorišnog festivala Zlatni vitez, jedan je od najcenjenijih umetnika Rusije. U razgovoru za "Vesti", najnagrađivaniji ruski glumac i reditelj, ocenjuje da je moderna Evropa izdala sva načela hrišćanstva, a da posledice takve politike trpe pravoslavni narodi, pre svih Rusija i Srbija.

V. Sekulić
Nikolaj Burljajev

- Ukoliko sagledamo politiku Evrope iz 19. i 20. veka primetićemo da tu nema diskontinuiteta. I pre dva veka to je bila lažljiva "stara dama", a tome se u 20. veku može jedino dodati da je u međuvremenu izdala i sve hrišćanske vrednosti.

Tu mislite i na nametnute sankcije Rusiji zbog čega Vaša zemlja trpi posledice?
- Nije Rusija ta zemlja koja je u krizi, to je danas Evropa. Rusija i pored nametnutih sankcija i dalje raste i jača.

I Srbija je godinama trpela sankcije. Doduše, one su nastavljene "progonom" Srbije u Haškom tribunalu. Da li je tačna ova konstatacija?
- Šta drugo možemo da očekujemo od "knezovog sveta"? Od ovako ustrojene Evrope jedino se mogu očekivati nepravda i dvostruki standardi, ali toga je kroz istoriju uvek bilo. Zato i nisam začuđen haškom "pravdom". Šta sam drugo mogao očekivati od zločinaca i od zločinačkog suda što je Tribunal definitivno pokazao da jeste.

Nema dileme da Srbi gledaju u Rusiju kao iskrenog prijatelja i očekivanja su mnogostruka. Da li tražimo previše?
- Rusija je zaista iskreni prijatelj Srbije i Srba. Ali, da bi to prijateljstvo bilo još vidljivije potrebno je i da Putin "očisti" oko sebe ljude iz rukovodstva koji ne čine dobro ni Rusiji ni rusko-srpskim odnosima.

Nedavno ste boravili u Beogradu, ali zbog premijere filma o Radovanu Karadžiću. Zašto?
- Taj film je veoma važan kako za Srbiju tako i za Rusiju. On je istorijska potvrda podviga Radovana Karadžića i životne istine njegove borbe. Ne treba zaboraviti da su iste mračne sile koje su zatvorile Karadžića uvele sankcije Rusiji. Ali, u svetu je već došlo do osvešćenja, a film o Karadžiću će dodatno pomoći da se otrezne i oni koji i dalje veruju zapadnim lažima.

Srbima u Hagu je već presuđeno. Da li je to istina koja ostaje?
- Da bi ta, kako kažete "istina" ostala, prethodno je odgovoriti na dva suštinska pitanja: kome je pisana takva istorija i ko je pisao. Ključni problem je što se i Srbima, kao danas Rusiji nameće sukob na temeljima vere. Zapadu je vrlo važno da sukobe pravoslavni i muslimanski narod. Rusija to vidi i zato čini dodatne napore da se to ipak ne dogodi. Glavni muftija islamske zajednice u Rusiji otvoreno je rekao da je on musliman u svetoj Rusiji. Uveren sam da nas muslimani doživljavaju kao deo ogromnog naroda i velike ruske civilizacije. Imam mnogo prijatelja u muslimanskom svetu i nemam nijedan razlog da im ne verujem. Naravno, postoje i oni, "navodni muslimani", ali oni idu protiv Alaha i to muslimanski svet odlično prepoznaje.

Tramp pod pritiskom?

Sa izborom Donalda Trampa svi su pomislili da će doći do relaksacije odnosa sa Rusijom. Međutim događaji u Siriji govore drugačije?
- Zaista smo verovali da se u Americi pojavio čovek koji donosi pravdu i istinu, ali poslednji događaji govore dugačije. Veliko je pitanje da li su te odluke njegova volja ili rezultat pritisaka. U slučaju da je to njegova odluka, to znači da smo pogrešili u našim očekivanjima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online