Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.11.2017.
00:11
J. L. Petković - Vesti A

Srbija otvara vrata Kosovu

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da Srbija "neće moći bez drastičnih promena u svom, ali i sveukupnom odnosu prema Kosovu i Metohiji da postane član EU".

A. Čukić
Definisanje odnosa: Dušan Janjić

Od dolaska SNS na vlast se govori o konačnom rešenju sudbine Kosova.

Vučićeva administracija preuzela je rukovođenje pregovorima u Briselu, otvorila "unutrašnji dijalog" o KiM, a tek sada je konačno izgovoreno da EU neće primiti Srbiju u članstvo dok s Kosovom ne potpiše međunarodno-pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Priprema javnosti

Taj sporazum se dugo traži od Srbije i na njemu insistira pre svega Nemačka.

Ali, time će izaći na videlo sve što je oko kosovskog pitanja dogovoreno i sprovedeno na terenu.

Po mišljenju prvog pregovarača Srbije u Briselu Borka Stefanovića, takav dokument ne znači priznanje Kosova, pod uslovom da se dobro ispregovara. 

Zato, prava borba tek postoji.

Stefanović kaže da je u poređenju sa zamrznutim konfliktom, podelom i priznanjem, to jedino dobro rešenje.

Ali, samo ako se jasno stavi do znanja šta ne može.

- Vučić je svestan šta mora da uradi i sada ima problem da pripremi javnost da to nije priznanje. Iako formalno zaista nije, od naprednjaka smo naučili da potpis na dokumentu ne znači ništa - kaže Stefanović.

On ukazuje da bi takav sporazum trebalo detaljno da nametne prava i obaveze. Takođe i u kom roku to treba da se uradi, između ostalog i na temu nestalih i imovine prognanih.

Ustav prva žrtva

- Ali, moramo insistirati na tome da ne možemo nikada priznati nezavisnost Kosmeta i da pokrajina ne može dobiti stolicu u UN. Sigurno će se insistirati i na članstvu Kosova u organizacijama poput Interpola i Uneska. Srbija mora da jasno postavi granice, ali ne možemo sa sigurnošću znati na šta se Vučić sve obavezao - kaže Stefanović za "Vesti".

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe nije reč o priznanju, ali da će taj sporazum zahtevati promenu Ustava Srbije i zakona u koje mora da se unese sve što je dogovoreno u Briselu i što je Beograd sproveo na terenu.

- Tu može biti i nekih drugih rešenja, ako se Srbija izbori za neku vrstu kulturnu autonomije. Ovo ne znači odricanja nego definisanje odnosa sa Prištinom - kaže Janjić za "Vesti".

Tači trlja ruke

Hašim Tači veruje da će naredne godine Priština i Beograd potpisati "istorijski sporazum". Kako kaže, puno radi na tome jer misli da "nema važnijeg od mira, pomirenja i dobrih susedskih odnosa".

Bodo Veber: U Uniju vezanih ruku

Nemački analitičar Bodo Veber zaključuje da je od početka bilo jasno da će na kraju dijaloga Beograd i Priština morati da postignu sporazum po kome se dve strane obavezuju da neće blokirati jedna drugu na putu ka EU.

- Dakle, Srbija neće moći da promeni politiku po tom pitanju kad postane punopravna članica EU - objašnjava Veber.

On ocenjuje da Vučić nije slučajno najavio takav sporazum dan nakon boravka u Briselu, te da će u pripremi javnosti Beograd predstaviti svoje ideje kako da ispuni taj okvir, a da ne prizna Kosovo.

Ta praksa je već počela. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da najavljeni sporazum, iako još nedefinisan, ne znači obavezu da priznamo Kosovo.

Ona je čak razradila Vučićevu izjavu.

- Normalno je da države koje su priznale Kosovo očekuju priznanje. Ali, postoje članice koje nisu priznale Kosovo, pa EU mora da bude statusno neutralna - kaže ministarka.

Haradinaj naljutio Mogerini

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini napustila je sastanak Saveta za pridruživanje i stabilizaciju uvređena zbog zahteva premijera Kosova Ramuša Haradinaja da se poveća učešće SAD u dijalogu Beograda i Prištine. Dopisnici iz Brisela javljaju o lošoj atmosferi koja je vladala tokom sastanka EU i Kosova.

Dužni smo Rusiji i Kini

Borko Stefanović ističe da Beograd mora odmah da kaže da nema razgovora o stolici u UN za Kosovo.

- Mesto za Kosovo u UN bi značilo da smo međunarodno-pravno jednaki i to bi bio kraj asimetrije u našoj spoljnoj politici. Onda bi za nas Kosovo bilo jednako kao i Crna Gora ili Makedonija.

Osim toga, morali bismo da kažemo Rusiji i Kini da nam ne treba njihov veto po tom pitanju, što je vrlo ponižavajuće i izgubili bismo identitet kao suverena država - kaže Stefanović.

Normalizacija odnosa s Kosovom bila je tema pregovora i 2014. i 2015. godine u okviru Poglavlja 35.

- Čini mi se da je Vučić dobio upozorenje da mora da potpiše sporazum ako želi da Srbija postane članica 2025. godine. Odgovornost je na njemu. Pojaviće se pitanje stolice u UN, što je u suštini model dve Nemačke na kome se insistira. Od Srbije se ne traži da podrži prijem u UN, nego da prestane da sprečava prijem Kosova u Unesko i slično - ističe Dušan Janjić.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online