Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.11.2017.
00:21
B. Đokić - Vesti A

Amerikanci nezadovoljni presudom: Sudovi kriju krupne ribe

Posle devet godina od paljenja Ambasade SAD, nakon protesta "Kosovo je Srbija" u Beogradu, završeno je u Višem sudu prvostepeno suđenje za sedmoricu optuženih koji su učestvovali u nemirima i napadu na ovo diplomatsko predstavništvo.

EPA/Koca Sulejmanovic
Ko je naredio Žandarmeriji da se povuče: Ključno pitanje istrage još nema odgovor

Osuđeni su mladići koji su bili u gomili koja je palila i kamenovala Ambasadu, međutim, oni koji su iz vrha vlasti i policije naredili da se snage bezbednosti povuku, što je omogućilo demonstrantima da nesmetano dođu do Ambasade i spale, kada je poginuo Zoran Vujović iz Novog Sada, još nisu procesuirani.

Za paljenje predstavništva SAD u Beogradu 2008, Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović osuđeni su na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, dok je Milan Tomas osuđen na pet meseci zatvora, uslovno na dve godine. Ostali optuženi su oslobođeni usled nedostatka dokaza.

Britance i Turke svi zaboravili

Iste noći, tokom paljenja američke i nemačke ambasade, kao i nedelju dana kasnije, dogodilo se još nekoliko incidenata. Kamenovane su ili su odneti grbovi sa ambasada Hrvatske, Slovenije, Turske i Velike Britanije. Međutim, za ove napade niko do sada nije odgovarao.

Ova presuda izazvala je nezadovoljstvo Ambasade SAD u Beogradu, gde ističu da je teško shvatiti kako je ishod devetogodišnjeg procesa da nijedan optuženi nije osuđen na zatvorsku kaznu.

"Primili smo na znanje presudu koju je doneo Viši sud u Beogradu. Teško je shvatiti da je bilo potrebno devet godina da bi se stiglo do presude u slučaju koji je povezan sa imovinskom štetom od skoro pola miliona dolara i sa smrću jedne osobe, a da je konačni ishod da nijedan od optuženih, od kojih je četvoro u prisustvu pravnih zastupnika priznalo da su učestvovali u ozbiljnom prekršaju, nije osuđen na zatvorsku kaznu. Prema međunarodnom pravu, zemlja domaćin je odgovorna da štiti strana diplomatska predstavništva i istovremeno navode da se srpska policija 2008. godine povukla sa svojih uobičajenih punktova u blizini Ambasade SAD, samo nekoliko trenutaka pre napada", navode u saopštenju iz Ambasade SAD.

Oni dodaju i da odgovorni za taj korak nikada nisu za to odgovarali, te napominju da se još uvek ne postupa po slučaju koji je tužilaštvo podnelo protiv pet optuženih policijskih oficira u maju ove godine.

Protiv visokih policijskih oficira je u stvari trebalo da bude poveden pravi proces za paljenje diplomatskih predstavništava tokom mitinga "Kosovo je Srbija". Javna je tajna da su pojedinci iz tadašnjeg vrha države naredili povlačenje policije i Žandarmerije sa obezbeđenja američke ambasade, što je omogućilo demonstrantima da dođu do nje i zapale.

Tanjug
Ribanje: Ambasador Skot traži odgovore od Vučića

Kako saznajemo, protiv petorice funkcionera policije podneta je optužnica što nisu postupali po ranije utvrđenim planovima i zaštitili ambasade SAD i Nemačke. U pitanju su Slobodan Vukolić, tadašnji načelnik Uprave policije Beograda, koji je rukovodio štabom policije osnovanog zbog mitinga "Kosovo je Srbija", zatim Stevan Bjelić, tadašnji načelnik beogradske policije, Mladen Kuribak, tadašnji načelnik Uprave policije MUP-a Srbije, Zoran Rašković, bivši načelnik Odeljenja za operacije u komandi

Žandarmerije, inače Vukolićev zamenik kobne noći, i Bojan Marković, tadašnji komandant Žandarmerije iz Kraljeva. Optužnicu protiv njih tužilaštvo je podnelo u aprilu Višem sudu na potvrdu, međutim ona još nije vraćena tužilaštvu i stupila na pravnu snagu.

Međutim, ni oni nisu vrh lanca koji je omogućio da se spali američka ambasada. Kobne noći, kako se saznaje, efektivnu kontrolu nad srpskom policijom preuzeo je Aleksandar Nikitović, šef kabineta tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, dok je tadašnji direktor policije Milorad Veljović izuzet iz lanca komandovanja. Pretpostavlja se da je Nikitović naredio tadašnjem komandantu Žandarmerije Borivoju Tešiću da povuče svoje jedinice iz obezbeđenja Ambasada.

Obojica su u međuvremenu preminula, pa se postupak protiv njih ne vodi. Posle slučaja ubistva braće Bitići, paljenje američke ambasade je najveći kamen spoticanja u odnosima SAD i Srbije, a stručnjaci upozoravaju da će američke vlasti insistirati do kraja da svi odgovorni za to budu procesuirani i osuđeni.

I Nemci nas čekaju

Još jedan slučaj otežava položaj vlasti u Srbiji. To je paljenje Ambasade Nemačke tokom iste noći, posle mitinga "Kosovo je Srbija". Za ovo paljenje još niko nije odgovarao. Kako je izjavio predsednik Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Ginter Krihbaum, Srbija neće moći da zatvori pregovaračka poglavlja bez sudskog epiloga napada na nemačku ambasadu februara 2008, što je "zacementirano" juna 2013. godine, rezolucijom Bundestaga.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online