Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.11.2017.
13:11
b92.net A

Borba za Kosovo: Sada Surinam, a pre njih...

Odluku Surinama da povuče priznanje Kosova šef diplomatije Ivica Dačić je okarakterisao kao grom iz vedra neba, a to nije prvi put da se priča o sličnom potezu. I sam Dačić je tokom vanredne konferencije za novinare o presedanu u "borbi za Kosovo" govorio o slučaju Sao Tome i Principe, iako se on razlikuje od Surinama.

youtube.com/Miloš Serbia
Da li će i druge zemlje povući svoje priznanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova?

Oni koji pažljivije prate političku scenu u Srbiji, verovatno su se setili i jedne objave iz 2011. godine, o tome kako su i dve afričke zemlje spremne na isto.

Podsetimo, mala afrička ostrvska nacija Sao Tome i Principe je prva zemlja za koju se vezuje ideja o tome da se može predomisliti u slučaju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. 

Do predomišljanja jeste došlo de fakto, ali ne i de jure, jer pravno gledano ta zemlja nikad i nije priznala Kosovo. 

Tokom političkih turbulencija u toj zemlji, koaliciona vlada je donela odluku da prizna nezavisnost Kosova u martu 2012. godine, ali ta odluka nikada nije stupila na snagu, jer nije ratifikovana u parlamentu, koji se tada "mučio" sa kvorumom. 

Kosovski zvaničnici tvrde da priznanje stoji, jer je u Prištinu stigla "verbalna nota" o priznanju, ali predsednik Sao Tome i Principe Manuel Pinto je 2013. godine rekao da je odluka bivšeg premijera poništena jer ga "premijer nikada nije konsultovao o njoj", a istakao je i da se vlast od tada promenila. 

I nekoliko godina pre dileme o potezima vlasti sa ostrva Sao Tome i Prinsipe, spominjano je povlačenje priznanja Kosova u Africi, ali imena zemalja nisu otkrivana. 

Prvo su mediji, tokom samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, objavili da su Oman i Gvineja Bisao povukli odluke o priznanju Kosova, da bi kasnije to bilo demantovano. 

Tadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić je rekao da te dve zemlje nikada nisu ni priznale Kosovo i da je od njihovih predstavnika dobio potvrde za to, a zatim je rekao da su "dve zemlje iz Pokreta nesvrstanih pokrenule proceduru povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova". 

Koje su to zemlje nikada nije objavljeno, a Jeremić je rekao da je o tim procesima obavešten tokom Samita. 

Takođe, on je tada rekao i da visoki funkcioner jedne afričke zemlje pod istragom zbog sumnje da je od jednog albanskog biznismena primio mito kako bi priznali Kosovo. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online