Četvrtak 02.11.2017.
13:11
b92.net

Borba za Kosovo: Sada Surinam, a pre njih...

youtube.com/Miloš Serbia
Da li će i druge zemlje povući svoje priznanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova?

Oni koji pažljivije prate političku scenu u Srbiji, verovatno su se setili i jedne objave iz 2011. godine, o tome kako su i dve afričke zemlje spremne na isto.

Podsetimo, mala afrička ostrvska nacija Sao Tome i Principe je prva zemlja za koju se vezuje ideja o tome da se može predomisliti u slučaju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. 

Do predomišljanja jeste došlo de fakto, ali ne i de jure, jer pravno gledano ta zemlja nikad i nije priznala Kosovo. 

Tokom političkih turbulencija u toj zemlji, koaliciona vlada je donela odluku da prizna nezavisnost Kosova u martu 2012. godine, ali ta odluka nikada nije stupila na snagu, jer nije ratifikovana u parlamentu, koji se tada "mučio" sa kvorumom. 

Kosovski zvaničnici tvrde da priznanje stoji, jer je u Prištinu stigla "verbalna nota" o priznanju, ali predsednik Sao Tome i Principe Manuel Pinto je 2013. godine rekao da je odluka bivšeg premijera poništena jer ga "premijer nikada nije konsultovao o njoj", a istakao je i da se vlast od tada promenila. 

I nekoliko godina pre dileme o potezima vlasti sa ostrva Sao Tome i Prinsipe, spominjano je povlačenje priznanja Kosova u Africi, ali imena zemalja nisu otkrivana. 

Prvo su mediji, tokom samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, objavili da su Oman i Gvineja Bisao povukli odluke o priznanju Kosova, da bi kasnije to bilo demantovano. 

Tadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić je rekao da te dve zemlje nikada nisu ni priznale Kosovo i da je od njihovih predstavnika dobio potvrde za to, a zatim je rekao da su "dve zemlje iz Pokreta nesvrstanih pokrenule proceduru povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova". 

Koje su to zemlje nikada nije objavljeno, a Jeremić je rekao da je o tim procesima obavešten tokom Samita. 

Takođe, on je tada rekao i da visoki funkcioner jedne afričke zemlje pod istragom zbog sumnje da je od jednog albanskog biznismena primio mito kako bi priznali Kosovo. 

2024 © - Vesti online