Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.07.2010.
11:32 >> 15:14h
Srna A

Ganića neće izručiti ako se umeša SAD

Ako se u proces izručenja ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića Srbiji umeša Amerika, on neće biti izručen Srbiji, izjavio je beogradski advokat Toma Fila.

Toma Fila

"Ako bi se primenilo pravo, očekujem da Ejup Ganić bude izručen Srbiji, jer njegova argumentacija da će ga Srbi obesiti, ubiti i da svedoci ne smeju da dođu u Srbiju, ne drži vodu", naglasio je Fila.

On je dodao da su svima kojima je suđeno za Srebrenicu i drugo, dolazili svedoci iz BiH, svedočili u Specijalnom sudu i vratili se nazad.

"Svi svedoci su dolazili sa garancijama da neće biti uhapšeni, da neće biti povređeni. Znači, njegova argumentacija da će biti ubijen nije pravna argumentacija", poručio je Fila.

Glavna rasprava povodom zahteva Srbije za izručenje Ganića, koga Srbija smatra odgovornim za napad na pripadnike JNA u Sarajevu 1992. godine počela je 5. jula pred većem Suda za ekstradiciju u Londonu.

Ejup Ganić

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitro u Londonu, na osnovu poternice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Prema podacima Centra javne bezbednosti Istočnog Sarajeva, u napadima 2. i 3. maja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - Vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Homen: Srbija je kadra da pruži Ganiću fer suđenje


''Država Srbija, a naročito Posebno odeljenje Višeg suda za ratne zločine kadri su da bivšem članu predsedništva BIH omoguće fer suđenje u Srbiji, jer su to u praksi već pokazali'', izjavio je danas državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.


"Sve izjave koje idu u pravcu da u Srbiji ne postoje uslovi za fer i pravično suđenje su čista politizacija slučaja i onemogućavanje da se ratni zločinci izvedu pred lice pravde", izjavio je Homen Tanjugu.


Prema njegovim rečima, suđenje Ganiću u Beogradu bi bilo organizovano tako da na njemu budu, pored advokata odbrane i svih svedoka odbrane koji bi svedočili u Ganićevu korist, i predstavnici međunarodne zajednice.


"Na taj način bi se dokazalo da Srbija jeste kadra i sposobna na fer način da sudi", napomenuo je državni sekretar.


On je poručio da bi "Ganiću najbolje bilo da se pojavi pred licem pravde i da javno dokaže svoju nevinost, kako to tvrdi, a ne da izmešta pitanje ratnih zločina na polje politike".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online