Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.10.2017.
22:09
rs.n1info.com A

Mali i Vesić se hvalili suficitom, a Vlada dotira Beograd

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić naizmenično u javnosti iznose tvrdnju o tome da je budžet grada u suficitu i da su gradske finansije nikad stabilnije. Zašto, onda Vlada Srbije iz budžetskih rezervi, već drugi put za mesec dana, dotira glavni grad i to na ime smanjenih prihoda?

A. Čukić
Siniša Mali i Aleksandar Vučić

Spremaju se izbori, nameštaju se podaci...

Tri milijarde dinara prelivalo se iz gradske kase posle rebalansa budžeta, hvalio se u junu gradonačelnik Beograda i najavio izgradnju jednog velikog i trideset malih jarbola - investiciju "tešku" 360 miliona dinara.

- Dovoljno smo mi bogata zemlja i bogat grad da izdvajamo deo novca i za srpsku zastavu  -rekao je gradonačelnik Siniša Mali 29.6.2017.

I grad je dovoljno bogat da na novogodišnje svetiljke potroši 170, a na muzičku fontanu 214 miliona dinara. Na upozorenje Saveta za borbu protiv korupcije da Beograd sve manje prihoduje od zakupa, gradski menadžer Goran Vesić je 12. oktobra odgovorio: "Ako pričamo o gradskim prihodima, naš budžet ove godine će biti do kraja godine oko 108 milijardi... Pošto se budžet pravi od prihoda, ne pravi se od vazduha, to ne pada s neba, onda vam je jasno da su prihodi mnogo veći".

I dodaje - prihodi Beograda su tema, ali ne za vladin Savet, već za Ministarstvo finansija. To isto ministarstvo, po odluci Vlade od pre nekoliko dana, dobiće 100 miliona dinara iz budžetske rezerve za transfer Beogradu na ime izvršenja obaveza. U rešenju koje je potpisala premijerka Ana Brnabić kao razlog transfera navodi se smanjenje prihoda budžeta Beograda.

Početkom oktobra, Vlada je Beogradu već dodelila 10 miliona, pa stručnjaci naglašavaju da očigledno nešto ne štima između realnosti i izjava funkcionera.

- Očito se spremaju izbori za Beograd i onda svakako vlast pokušava na razne načine da pokaže bolji rezultat nego što bi to bio utisak građana. A naš sistem to dosta omogućava, na žalost, zato što stalno postoji težnja da izvršna vlast što više ostavi prostora da sama određuje kritrerijume i troši novac - navodi Milan Kovačević, ekonomista.

Dok Fiskalni savet nema podatke o razlozima preraspodele novca iz rezerve budžeta, upotrebu tih para Kovačević smatra netransparentnom i zgodnom za podmirivanje političkih interesa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online