Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.10.2017.
15:01
D. N. Petrović - Vesti A

Zbog "sultana" padali u nesvest

Više hiljada žitelja Sandžaka i Raške dočekalo je i pozdravilo u Novom Pazaru predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog gosta Redžepa Tajipa Erdogana, predsednika Turske.

D. N. Petrović
Vučić i Erdogan šetaju centralnim novopazarskim ulicama

Pripreme za doček dvojice predsednika i brojnih članova vlada Srbije i Turske, kao i velike privredne delegacije iz Turske, trajale su nekoliko dana.

Grad je bio ukrašen svežim cvećem, na bilbordima su bili Erdoganovi i Vučićevi posteri, transparenti dobrodošlice bili su ispisani na srpskom i turskom, a centralnim gradskim ulicama i trgovima vijorile su se srpske i turske zastave.

Pre dolaska dvojice predsednika, Novi Pazar su od ranog jutra "zaposele" jake snage bezbednosti. Na ulicama su bili primetni i kamioni-barikade, snajperisti koji su došli iz Turske pokrivali su, zajedno sa srpskim kolegama, sve visoke zgrade, ispred Gradske skupštine "patrolirali" su turski specijalci sa automatskim puškama na gotovs, a sve vreme grad su nadletali srpski i turski borbeni helikopteri.

Do zuba naoružani turski specijalci čuvali su i binu ispred ulaza u Gradsku upravu, a specijalnim dvogledima pratili su svaki pokret prisutnih. Grad je bio u potpunoj blokadi sve do uveče kada je Erdogan odleteo za Beograd.

- Čekao sam ovde i Tita, bili su Stambolić, Ljubičić, Lilić, Đinđić, Tadić... Uvek je bilo jako obezbeđenje, ali ovako, pogotovo s puškama na gotovs i helikopterima u vazduhu, još nisam video, čak sam se malo i uplašio - kaže sedamdesetogodišnji Ramo Mihović.

D. N. Petrović
Turske i srpske zastave u čast dvojice predsednika

Čekajući satima da im se Vučić i Erdogan obrate, nekoliko građana Novog Pazara "nije izdržalo", pa se od dugog stajanja, vrućine i ogromnog uzbuđenja troje njih naprasno srušilo. Morala je da interveniše i Hitna pomoć, ali na kraju se sve, srećom, dobro završilo. Nakon što su u svečanoj sali Gradske uprave potpisali više protokola o saradnji i ulaganjima Turske u ovaj kraj, burno pozdravljeni, predsednici Vučić i Erdogan pojavili su se na svečanoj bini odakle su se obratili građanima.

"Kad pogledam sa bedema"

Predsednik Erdogan odrecitovao je deo pesme "Kad pogledam sa bedema" koja je i neka vrsta himne Novog Pazara... "Kad pogledam sa bedema vidim divan grad, Novi Pazar moj zavičaj, najmiliji kraj. Njega krase spomenici Altun-alema i manastir Sopoćani, stara tvrđava", recitovao je Erdogan. Neki nacionalisti ovu pesmu pokušavaju da izvrnu, pa umesto Sopoćana pominju Bor-džamiju, ali Erdogan je korektno odrecitovao originalnu verziju.

Tek što je Aleksandar Vučić progovorio dve-tri rečenice iz jednog dela okupljenih najpre su se začuli zvižduci, a zatim je masa počela da skandira "sultan Erdogan" i "Alahu ekber", pa je predsednik Srbije nekoliko puta nakratko morao da prekida govor.

- Znam da ovde neću biti pozdravljen ni upola kao Redžep Tajip Erdogan, ali imam dovoljno hrabrosti i čiste savesti da izađem pred vas i da vam kažem da sam radio i da radim najbolje što mogu u vašem interesu i u interesu svakog građanina Srbije bez obzira koje su vere i nacije i da ću tako i da nastavim. Hvala predsedniku Erdoganu što, isto kao i mi, misli na vas i što želi da vam pomogne - naglasio je predsednik Vučić.

Ignorisao Zukorlića

Erdogan je, mimo zvaničnog protokola i bez prisustva većine novinara, posetio Bošnjačko nacionalno veće gde ga je dočekao Sulejman Ugljanin. Mada je u Gradskoj skupštini viđen i Zukorlićev naslednik na čelu Islamske zajednice u Srbiji dr Mevlud Dudić, u Zukorlićevoj Bošnjačkoj demokrtskoj zajednici nisu krili razočarenje što im predsednik Turske nije posvetio više pažnje.

Situacija se znatno "popravila" kada je, ponovo praćen povicima "sultan Erdogan", "Takbir"i "Alahu ekber" mikrofon uzeo predsednik Turske. On je uputio pohvale na račun predsednika Srbije i rečima zahvalnosti Aleksandru Vučiću, ali i pozivima Bošnjacima da zaborave bol iz prošlosti i okrenu se budućnosti, da vole svoju zemlju i grade Srbiju zajedno sa drugim narodima koji u njoj žive znatno opustio atmosferu. Erdogan je na kraju podigao ruke Aleksandra Vučića i tada su se začuli aplauzi dvojici državnika.

- Predsednik Vučić i ja odlučni smo da radimo na jačanju stabilnosti i prosperiteta na Balkanu. Uvek smo pored vas, bićemo jedni, bićemo jaki, bićemo čvrsti, bićemo braća - poručio je je Erdogan.

D. N. Petrović
Duge cevi: Pripadnik Erdoganovog obezbeđenja

Strah od Gulena

Poseta turskog predsednika Srbiji smatrala se visoko rizičnom, ali ne zbog neke srpske, već turske pretnje. Naime, upadljivo obezbeđenje nosilo je duge cevi, snajperisti su sve posmatrali sa visokih zgrada, a za potrebe posete iz Turske su prebačena i tri helikoptera kako bi se Erdoganova delegacija brzo prebacila od Beograda do Novog Pazara i nazad. Srpska tajna služba je imala sumnju da bi moglo doći do incidenta zbog procene da je u našoj zemlji stotinak pristalica pokreta Hizmet turskog klerika Fetulaha Gulena koji je godinama u egzilu u SAD, a u Turskoj je njegova organizacija označena kao organizator propalog vojnog udara. Prvi prsten obezbeđenja Erdogana brojao je 50 veoma vidljivih telohranitelja s dugim cevima, ali i više desetina infiltriranih u masu. Njima je podršku pružalo i oko 3.000 srpskih policajaca.

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online