Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.10.2017.
19:11
B. Đokić - Vesti A

Slab odziv na protestima u Srbiji: Digli ruke od pobune

Da li su građani Srbije i Beograda umorni, razočarani politikom i vlašću, izgubili svaku nadu u bolje sutra, ostalo je pitanje posle dva protesta održana u glavnom gradu Srbije na kojima se okupilo tek nekoliko hiljada ljudi.

Tanjug
Slab odziv: Božo Prelević i Saša Janković

U petak po podne, u organizaciji Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića i uz podršku opozicionih političara kao što su Vuk Jeremić i Boris Tadić, održan je protest na kom je traženo stvaranje uslova za održavanje fer i poštenih izbora, a protiv izborne krađe. Sutradan su ispred predsedništva Srbije protest održali članovi Policijskog i Vojnog sindikata Srbije.

U petak se na centralnom beogradskom trgu okupilo oko 2.000 ljudi. Tom prilikom niko od političara nije uzimao reč, već su u ime građana, koji žele slobodno društvo, fer izbore i slobodne medije, govorili profesori fakulteta, istoričari, glumci.

Postavljeno je pet zahteva, među kojima je glavni da se predstavnicima opozicionih stranaka omogući uvid u uređen i jasan birački spisak. Traženo je i da oni koji nemaju prijavljeno prebivalište šest meseci pre održavanja izbora u Beogradu nemaju pravo glasa kako bi se sprečilo da vladajući SNS simpatizere iz unutrašnjosti fiktivno prijavi u beogradskim opštinama kako bi tamo glasali.

Poruke sa mitinga

Janko Baljak - Vlast bi da nam za početak ukine godišnja doba, da nas zaslepi novogodišnjom rasvetom. Ova vlast je doktorirala izbornu krađu, a dovođenjem ljudi na Vračar i Voždovac usavršavaju predizbornu krađu.
Filip Vukša - Time što sude studentima Pavlu Terziću i Danilu Vučetiću, oni sude svima nama. Zato hajdemo da dokažemo da smo Beograđani, a ne prestupnici. Vreme je da ovaj grad povede neko kome nije prioritet lična korist i uhlebljenje porodice.
Aida Ćorović - Da li vas čudi što u budžetu nema para za đake prvake i osobe sa invaliditetom, a budžet za novogodišnje ukrase se uvećava? Da li vas brine porast vršnjačkog nasilja, da li vas brine što se afere poput tetke iz Kanade koja plaća za stan aktuelnog ministra odbrane ili ona o 24 stana u Bugarskoj?
Sergej Trifunović - Pozivam vas da se ponovo okupimo 20. oktobra, nadam se da vam tada neće biti hladno.

Na skupu su govorili aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, reditelj Janko Baljak, književnik Gojko Tešić i student Filip Vukša, koji su oštro kritikovali naprednjačku vlast. Skup je prošao bez incidenata, iako je u jednom trenutku pretilo da dođe do sukoba kada se grupa mladića, obučena u dukseve i jakne sa kapuljačama, kakve obično koriste ekstremne navijačke grupe pred sukobe, ubacila među okupljene.

- Strahom žele da okuju Beograd, budimo hrabri i solidarni. Svakodnevno nasilje nad medijima preti da ukine novinarsku profesiju. Tražimo elementarno ljudsko dostojanstvo za građane Srbije, dokle ćemo dopuštati da nam vređaju inteligenciju - izjavio je Baljak.

Dok su se vijorile srpske zastave, skup je zatvorio glumac Sergej Trifunović, koji je najavio novi protest za 20. oktobar i stanje u Srbiji ilustrovao čuvenom pesmom "Naši dani" Vladislava Petkovića Disa iz 1909.

- Mi nismo opozicija, mi smo pozicija jer pozicija je tamo gde su razum, istina i demokratija. Oni su opozicija - rekao je na kraju Trifunović.

Dan kasnije ispred predsedništva Srbije, pod sloganom "Vratite nam državu", održan je protest Policijskog i Vojnog sindikata Srbije. Pred nekoliko hiljada policajaca, vojnika, građana, tražene su ostavke ministra policije Nebojše Stefanovića i ministra odbrane Aleksandra Vulina.

- Vratite nam državu za koju smo ratovali, borili se i ginuli. Ministri Stefanović i Vulin nisu zaslužili da budu na tim funkcijama, ali mi smo i protiv svih koji, umesto za državu i narod, rade za partijske interese - izjavio je Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

I Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, bio je oštar prema vladajućoj garnituri.

- Dnevno vojsku napusti šest pripadnika. Ova vlast nam je nanela veće gubitke nego da smo vodili rat - izjavio je Antić.

Posle protesta, okupljeni policajci, vojnici i građani uputili su se u šetnju centralnim beogradskim ulicama, pozivajući građane pored kojih su prolazili da im se pridruže, što je izazvalo osmeha po terasama na koje su stanari izašli da izraze podršku.

Pesma "Naši dani"

Razvilo se crno vreme opadanja, Nabujao šljam i razvrat i poroci,
Podig'o se truli zadah propadanja,
Umrli su svi heroji i proroci.
Razvilo se crno vreme opadanja.

Progledale sve jazbine i kanali,
Na visoko podigli se sutereni,
Svi podmukli, svi prokleti i svi mali
Postali su danas naši suvereni.
Progledale sve jazbine i kanali.

Pokradeni svi hramovi i ćivoti,
Ismejane sve vrline i poštenje,
Poniženi svi grobovi i životi,
Uprljano i opelo i krštenje.
Pokradeni svi hramovi i ćivoti.

Zakovana petvekovna zvona bune,
Pobegao duh jedinstva i bog rata;
Obesimo sve praznike i tribune,
Gojimo se od grehova i od blata.
Zakovana petvekovna zvona bune.

Od pandura stvorili smo velikaše,
Dostojanstva podeliše idioti,
Lopovi nam izrađuju bogataše
Mračne duše nazvaše se patrioti.
Od pandura stvorili smo velikaše.

Svoju mudrost rastočismo na izbore,
Svoju hrabrost na podvale i obede,
Budućnosti zatrovasmo sve izvore,
A poraze proglasismo za pobede.
Svoju mudrost rastočismo na izbore.

Mesto svetle istorije i grobova
Vaskrsli smo sve pigmeje i repove;
Od nesrećne braće naše, od robova,
Zatvorismo svoje oči i džepove.
Mesto svetle istorije i grobova

Ostala nam još prašina na hartiji
K'o jedina uspomena na džinove;
Sad svu slavu pronađosmo u partiji,
Pir poruge dohvatio sve sinove.
Ostala nam još prašina na hartiji.

Pod sramotom živi naše pokolenje,
Ne čuju se ni protesti ni jauci;
Pod sramotom živi naše javno mnjenje,
Naraštaji, koji sišu k'o pauci.
Pod sramotom živi naše pokolenje.

Pomrčina pritisnula naše dane,
Ne vidi se jadna naša zemlja huda;
Al' kad požar poduhvati na sve strane,
Kuda ćemo od svetlosti i od suda!
Pomrčina pritisnula naše dane.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online