Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.10.2017.
18:36 >> 20:41h
Vestionline A

Protest opozicije: Počinje bitka za Beograd, traže se fer izbori

Na Trgu Republike u Beogradu održan je skup o stvaranju uslova za održavanje fer, slobodnih izbora koji je organizovao Pokret slobodnih građana (PSG) Saše Jankovića.

Tanjug
Opozicija na Trgu Republike

Na skupu, kako je najvljeno prvom u nizu, okupilo se nekoliko hiljada građana među kojima su i Saša Janković, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Sanda Rašković Ivić, Božo Prelević, Dušan Ivković, Sergej Trifunović, Borko Stefanović...

Okupljeni građani su nosili zastave Srbije i Pokreta slobodnih građana, a postavljen je i velik transparent na kome piše "Protiv izborne krađe", što je i moto okupljanja. 

Postavljeno je pet zahteva među kojima je prvi da se ovlašćenim licima iz opozicionih stranka omogući uvid u uređen i jasan birački spisak.

U okviru tog zahteva je da i osobe koje nemaju prijavljeno prebivalište šest meseci pre održavanja izbora u Beograd nemaju pravo da glasaju.

Zatraženo je i da gradska izborna komisija bude formirana u skladu sa zakonom, a da u njoj ni jedna stranka ili koalicija ne može da ima više od polovinu članova.

Zahteve je pročitao advokat Vladimir Gajić istakavši da su ih dogovorili Vuka Jeremić, u ime inicijativnog odbora Narodne stranke, i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića.

Gajić je rekao da tu spada i obezbeđivanje jednakog tretmana vlasti i opozicije u medijima kao i da nadležna regulatorna tela rade svoj posao i omoguće poštovanje zakona o medijima i informisanju.

Na početku se obratila novinarka Aida Ćorović koja je zapitala: 

 - Da li vas čudi što u budžetu nema para za đake prvake i osobe sa invaliditetom a budžet za novogodišnje ukrase se uvećava, da li vas brine porast vršnjačkog nasilja, da li vas brine što se afere poput tetke iz Kanade koja plaća za stan aktuelnog ministra odbrane ili ona o 24 stana u Bugarskoj? 

Režiser Janko Baljak se obratio Beograđanima želeći im Srećnu Novu godinu:

 - Vlast bi da nam za početak ukine godišnja doba, da nas zaslepi novogodišnjom rasvetom. Ime i prezime ove vlasti je nasilje. Vlast je doktorirala izbornu krađu a dovođenjem ljudi na Vračar i Voždovac usavršavaju predizbornu krađu. Vračar je dobio 5.000, a Voždovac 10 hiljada novih birača koji će se odmah nakon izbora promeniti mesto boravišata i vratiti se tamo gde će početi drugi izbori.

Pesmom Dositeja Obradovića "Vostani Serbie", Kniževnik Gojko Tešić je započeo svoj govor kojim je pozvao građane da zaborave sve lične sukobe i "ujedine se protiv ponižavanja, nasilja, ispoljavanja najnižih strasti, protiv diskreditacije i diskvalifikacije, protiv najopskurnijih izmišljotina i rijaliti programa.

Aktvista Filip Vukša je pozvao okupljene da pruže podršku studentima Pavlu Terziću i Danilu Vučetiću, organizatorima studentskih protesta u aprilu ove godine.

Sergej Trifunović je  izrecitovao Disovu pesmu "Naši dani", a potom za 20. oktobar najavio novi skup i ovim putem pozvao sve građane, koji su ostali u toplim domovima, da im se tada pridruže, verujući da će ih biti u većem broju i da im neće biti hladno.  

Podršku skupu pružili su Demokratska stranka i Inicijativni odbor Narodne stranke Vuka Jeremića, SDS Borisa Tadića, Pokret "Dosta je bilo", Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Levica Srbije i Građanski pokret "Beli - Samo jako".

Skup je završen zavrsen pesmom "Ovo je zemlja za nas".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online