Petak 06.10.2017.
18:36 >> 20:41h
Vestionline

Protest opozicije: Počinje bitka za Beograd, traže se fer izbori

Tanjug
Opozicija na Trgu Republike

Na skupu, kako je najvljeno prvom u nizu, okupilo se nekoliko hiljada građana među kojima su i Saša Janković, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Sanda Rašković Ivić, Božo Prelević, Dušan Ivković, Sergej Trifunović, Borko Stefanović...

Okupljeni građani su nosili zastave Srbije i Pokreta slobodnih građana, a postavljen je i velik transparent na kome piše "Protiv izborne krađe", što je i moto okupljanja. 

Postavljeno je pet zahteva među kojima je prvi da se ovlašćenim licima iz opozicionih stranka omogući uvid u uređen i jasan birački spisak.

U okviru tog zahteva je da i osobe koje nemaju prijavljeno prebivalište šest meseci pre održavanja izbora u Beograd nemaju pravo da glasaju.

Zatraženo je i da gradska izborna komisija bude formirana u skladu sa zakonom, a da u njoj ni jedna stranka ili koalicija ne može da ima više od polovinu članova.

Zahteve je pročitao advokat Vladimir Gajić istakavši da su ih dogovorili Vuka Jeremić, u ime inicijativnog odbora Narodne stranke, i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića.

Gajić je rekao da tu spada i obezbeđivanje jednakog tretmana vlasti i opozicije u medijima kao i da nadležna regulatorna tela rade svoj posao i omoguće poštovanje zakona o medijima i informisanju.

Na početku se obratila novinarka Aida Ćorović koja je zapitala: 

 - Da li vas čudi što u budžetu nema para za đake prvake i osobe sa invaliditetom a budžet za novogodišnje ukrase se uvećava, da li vas brine porast vršnjačkog nasilja, da li vas brine što se afere poput tetke iz Kanade koja plaća za stan aktuelnog ministra odbrane ili ona o 24 stana u Bugarskoj? 

Režiser Janko Baljak se obratio Beograđanima želeći im Srećnu Novu godinu:

 - Vlast bi da nam za početak ukine godišnja doba, da nas zaslepi novogodišnjom rasvetom. Ime i prezime ove vlasti je nasilje. Vlast je doktorirala izbornu krađu a dovođenjem ljudi na Vračar i Voždovac usavršavaju predizbornu krađu. Vračar je dobio 5.000, a Voždovac 10 hiljada novih birača koji će se odmah nakon izbora promeniti mesto boravišata i vratiti se tamo gde će početi drugi izbori.

Pesmom Dositeja Obradovića "Vostani Serbie", Kniževnik Gojko Tešić je započeo svoj govor kojim je pozvao građane da zaborave sve lične sukobe i "ujedine se protiv ponižavanja, nasilja, ispoljavanja najnižih strasti, protiv diskreditacije i diskvalifikacije, protiv najopskurnijih izmišljotina i rijaliti programa.

Aktvista Filip Vukša je pozvao okupljene da pruže podršku studentima Pavlu Terziću i Danilu Vučetiću, organizatorima studentskih protesta u aprilu ove godine.

Sergej Trifunović je  izrecitovao Disovu pesmu "Naši dani", a potom za 20. oktobar najavio novi skup i ovim putem pozvao sve građane, koji su ostali u toplim domovima, da im se tada pridruže, verujući da će ih biti u većem broju i da im neće biti hladno.  

Podršku skupu pružili su Demokratska stranka i Inicijativni odbor Narodne stranke Vuka Jeremića, SDS Borisa Tadića, Pokret "Dosta je bilo", Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Levica Srbije i Građanski pokret "Beli - Samo jako".

Skup je završen zavrsen pesmom "Ovo je zemlja za nas".

2019 © - Vesti online