Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 05.10.2017.
11:18
D. Dekić - Vesti A

17 godina od rušenja Slobodana Miloševića: Zatiru i sećanje na 5. oktobar!

Srbija danas broji sedamnaesti 5. oktobar od dana kada je narod na ulici, braneći izbornu volju, prekinuo vladavinu Slobodana Miloševića. Peti oktobar je bio simbol velikih promena, ali ovogodišnji 5. oktobar Srbija, kako tvrdi građanska javnost, dočekuje u atmosferi gušenja medijskih sloboda, satanizacije neistomišljenika i kriminalizacije opozicije.

Z. Raš
Narod branio rezultate izbora: Demonstranti ispred Savezne skupštine

Zato neki od aktera istorijskog "događanja naroda" smatraju da vladajuća koalicija pokušava da zatre ovaj datum, a kao primer navode ministra odbrane Aleksandra Vulina koji je poručio da "treba procesuirati sve koji su 5. oktobra 2000. upali u zgradu tadašnje Savezne skupštine".

Izostala lustracija

- Taj simbolični dan promena, 5. oktobar, poslao je jasnu poruku građana da nijedna sila ne može da pobedi, ako njom upravlja zlo. Zlo uvek pokušava da kriminalizuje i satanizuje dobro, ali nije u stanju da ga pobedi. Takvi samo jednom pobeđuju, i to zbog nesprovođenja lustracije, nepozivanja na odgovornost i neuspostavljanja jasnog sistema vrednosti koji nije u stanju da prepozna i osudi zlo - kaže Milivojević.

Aktuelni režim svojim ponašanjem očigledno stvara uslove da se ponovi 5. oktobar, smatra Zoran Živković, lider Nove stranke i nekadašnji srpski premijer. U osvrtu na pokušaje obesmišljavanja oktobarskih dešavanja od pre 17 godina,

Živković je ocenio da se skoro svi koji su danas na vlasti sa strahom i zebnjom sećaju tog datuma.

- To je opravdan gnev, ali njihov lični, jer su im tada građani i velika opoziciona koalicija pokvarili plan za uništenje Srbije. Plaše se i sada da će izgubiti sledeće parlamentarne izbore i da će ih, ako pokušaju opet da kradu glasove kao na predsedničkim izborima, ponovo sačekati gnev građana. Međutim, lični kukavičluk neće promeniti tok istorije, kao što nije ni u slučaju Miloševića - kaže Živković za "Vesti".

Za ovogodišnji 6. oktobar najavljeni su veliki građanski protesti na ulicama. Ovaj datum je simbolično odabran kao "propušteni dan posle" kada je, kažu organizatori, trebalo da se raskrsti sa starim režimom, što nije učinjeno. Odigrava se bez političara, a za odbranu narodne volje i slobodne izbore glas će na Trgu Republike u Beogradu podići glumci, pevači, kompozitori i mnoge druge javne ličnosti. Za 7. oktobar izlazak na ulice najavili su vojni i policijski sindikati, kao i penzioneri.

Srđan Milivojević, istaknuti član nekadašnjeg Otpora, pokreta koji je slovio za jednog od nosilaca promena, kaže da je vlast u kojoj ima i onih iz devedesetih iskoristila činjenicu da je 5. oktobar bio "revolucija bez nasilja".

- Sada se svete ljudima koji su 2000. godine doveli do toga da se prekine spirala zločina kao što su ubistva Ivana Stambolića i Slavka Ćuruvije, pa atentat na Ibarskoj - kaže Milivojević za "Vesti".

On je ukazao da su neki ljudi devedesetih godina prošlog veka na strahotama stekli moć i bogatstvo, a to su i sačuvali jer posle 5. oktobra nije bilo lustracije. Podsećanjem na slučaj ubistva Ivana Stambolića, Milivojević ukazuje da je on bio likvidiran uoči promene Miloševićeve vlasti, te da je ubijen "preventivno" jer je bio van politike.

- Ni nas danas ne ostavljaju na miru. Satanizuju javno, pozivaju na informativne razgovore, a neki poput nekadašnjeg JUL-ovca Aleksandra Vulina i na procesuiranje učesnika 5. oktobra - rekao je Milivojević za "Vesti".

Lažni pozivi

Mada su protesti najavljeni za 6. i 7. oktobar, velikom broju građana je putem Fejsbuka stigao poziv sa izvesnog profila "Džo Bagerista" da se dan ranije okupe u centru grada, a organizatori tvrde da je ovaj poziv lažan.
Čuveni Ljubisav Đokić Džo, u narodu poznat kao Džo Bagerista, pojavio se u aprilu ove godine na protestima koji su danima održavani zbog, kako su tvrdili, krađe glasova na predsedničkim izborima.
- Krčka se, krčka, opet ću da palim bager. Nema bez bagera ništa, ja se sad njih ne plašim - kazao je tom prilikom.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.10.2017. 12:10
Деда Слобо вечна слава . Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије . Деда Слоба је дао свој живот за Србију и Србе.
Četvrtak 05.10.2017. 12:12
Srbija je okupirana 5 oktobra.
Četvrtak 05.10.2017. 12:14
Вечна слава Српском хероју СЛОБОДАНУ МИЛОШЕВИЋУ. Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online