Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.09.2017.
19:30
Vestionline, Tanjug A

Dačić: Izgubili su prošli put, izgubiće i sledeći

Prve potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Njujorku da nije tačna tvrdnja Bedžeta Pacolija da Kosovo ima dovoljan broj glasova za članstvo u Unesko, kao i da je Srbija "učvrstila svoju poziciju".

Tanjug
Ivica Dačić nema dobru " prognozu" za Kosovo

Dačić je rekao da za sada nema nagoveštaja da li će se Kosovo prijaviti, ali je poručio da će, kao što su izgubili i na prethodnom glasanju, izgubiti i sledeći put kad se budu kandidovali i dodao da im on "ne preporučuje da se kandiduju".

- Velika je laž tvrdnja Pacolija da Kosovo ima dovoljan broj glasova za clanstvo u Unesko, zato što smo na sastancima koje smo do sada imali ovde u Njujorku i predsednik Aleksandar Vučić i ja sa svima razgovarali na tu temu - rekao je Dačić za Tanjug u Njujorku gde boravi u delegaciji Srbije na zasedanju Generalne skupštine UN.

On je podsetio da je Bedžet Pacoli, bio u timu kosovskog predsednika Hašima Tačija i na Generalnoj skupštini Uneska u Parizu i dodao da oni tada nisu mogli da uđu u salu, jer nisu članovi.

- Ali su po hodnicima bili i Tači i Pacoli, jer oni misle da se parama može sve rešiti. Kao što su izgubili tada, izgubiće i sledeći put kad se budu kandidovali, jer je ovde reč o principima i kršenju međunarodnog prava - rekao je Dačić.

Kako je naveo, veliki broj zemalja, prijatelja Srbije, ne samo da nije promenio poziciju u suprotnom smeru, već su mnoge zemlje promenile poziciju u pozitivnom smeru za Srbiju, što znači da će one koje su bile uzdržane sada glasati protiv.

Šef srpske diplomatije je objasnio da će sredinom oktobra biti Izvršni savet Uneska te da bi prijava za kandidaturu morala biti do tada.

Sledeća Generalna konferencija je u novembru, a nakon toga tek za dve godine, dodao je on.

- Za sada nema nagoveštaja da li će se oni prijaviti, ja mislim da postoji veliki strah od toga da će ponovo izgubiti. Ja im ne preporučujem da se kandiduju - poručio je Dačić.

Kada je reč o eventualnom članstvu Kosova u Interpolu, Dačić je rekao da su "zapadni sponzori Kosova" uticali da oni povuku svoju kandidaturu.

Radi se o tome, kako je rekao, da se na istom dnevnom redu nalazi i prijem Palestine, pa je "zbog Izraela sada tendencija da se sve te tačke odlože za neku sledeću konferenciju".

- Sve u svemu, to su velike laži, propagadne... To su propagandni filmovi koji postoje da ispadne kako se za ovih nekoliko dana drastično promenila situacija od dolaska Pacolija. Sve je to laž, Srbija je učvrstila svoju poziciju i uskoro ćete videti šta to konkretno znači - zaključio je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online