Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.09.2017.
19:10
D. Dekić - Vesti A

Srce u Rusiji, ali je džep na Zapadu

Srbima je srce na istoku, a džep na zapadu, pokazuju rezultati istraživanja agencije Demostat na uzorku od 1.200 ispitanika. Većina, 41 odsto, u Rusiji vidi najvećeg prijatelja Srbije, a slede Kina sa šest odsto, Grčka četiri, Makedonija sa tri i Crna Gora i Nemačka sa po dva odsto.

N. Rakić
Sporni humanitarci: Ruski centar u Nišu

Međutim, na pitanja u kojoj bi državi, posle Srbije, najviše voleli da žive i koju bi zemlju preporučili svojoj deci za život i rad, prednjači Zapad, a Nemačka je najpoželjnija destinacija. U toj zemlji bi najradije živelo 11 odsto, sedam u Švajcarskoj, po pet odsto je odabralo Austriju, Italiju i Švedsku, dok se četiri odsto izjasnilo za SAD. Nemačku bi deci za život i rad preporučilo 16 odsto ispitanika, 11 odsto Švajcarsku, a po pet Austriju i SAD i po četiri odsto Švedsku i Norvešku.

Svi pravac Nemačka

Srbija ne treba da ima baze velikih sila na svojoj teritoriji, smatra više od polovine građana, odnosno 53 odsto, ali ako mora, onda se petina izjašnjava za ruske baze, a svega dva odsto za američke. Oni koji su glasali za Vučića "dali" bi baze u Srbiji samo Rusiji i to u 28 odsto slučajeva, mada bi više od petine (21 odsto) Vučićevih glasača svojoj deci za život i rad preporučilo Nemačku.

Građani Srbije, kako tumači istraživač Zoran Panović, znaju kako žive njihovi rođaci i prijatelji u zapadnim zemljama koji šalju novac u maticu.

- Zato u Srbiji najviše vole da žive upravo u zemljama gde je najbrojnija naša dijaspora zbog koje se taj kvalitet života ne može sakriti. Građani Srbije se opredeljuju zbog kvaliteta lečenja, školstva i pravne države, jer recimo čak i u našim zabačenim selima ljudi znaju za Sud u Strazburu - pojašnjava Panović za "Vesti".

Objašnjavajući veliki raskorak racionalnog za zapad i emotivnog za Rusiju, ovaj analitičar ukazuje da se posle NATO bombardovanja 1999. stvorio jedan novi identitet, antinatovski i samim tim protiv zapada, a Rusija viđena kao "majka".

- Naš narod još uvek nije prevazišao te nemile događaje, već ih slavi kao novi poraz- ocenio je Panović.

Očito je, objašnjava glavni istraživač Srećko Mihailović, da je Srbiji je srce na Istoku, a džep na Zapadu.

On je naveo da je kod mladih ispitanika povoljniji odnos prema zapadnim zemljama, a najstariji, naročito oni iznad 75 godina, više su orijentisani ka Rusiji.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online