Četvrtak 07.09.2017.
19:10
D. Dekić - Vesti

Srce u Rusiji, ali je džep na Zapadu

N. Rakić
Sporni humanitarci: Ruski centar u Nišu

Međutim, na pitanja u kojoj bi državi, posle Srbije, najviše voleli da žive i koju bi zemlju preporučili svojoj deci za život i rad, prednjači Zapad, a Nemačka je najpoželjnija destinacija. U toj zemlji bi najradije živelo 11 odsto, sedam u Švajcarskoj, po pet odsto je odabralo Austriju, Italiju i Švedsku, dok se četiri odsto izjasnilo za SAD. Nemačku bi deci za život i rad preporučilo 16 odsto ispitanika, 11 odsto Švajcarsku, a po pet Austriju i SAD i po četiri odsto Švedsku i Norvešku.

Svi pravac Nemačka

Srbija ne treba da ima baze velikih sila na svojoj teritoriji, smatra više od polovine građana, odnosno 53 odsto, ali ako mora, onda se petina izjašnjava za ruske baze, a svega dva odsto za američke. Oni koji su glasali za Vučića "dali" bi baze u Srbiji samo Rusiji i to u 28 odsto slučajeva, mada bi više od petine (21 odsto) Vučićevih glasača svojoj deci za život i rad preporučilo Nemačku.

Građani Srbije, kako tumači istraživač Zoran Panović, znaju kako žive njihovi rođaci i prijatelji u zapadnim zemljama koji šalju novac u maticu.

- Zato u Srbiji najviše vole da žive upravo u zemljama gde je najbrojnija naša dijaspora zbog koje se taj kvalitet života ne može sakriti. Građani Srbije se opredeljuju zbog kvaliteta lečenja, školstva i pravne države, jer recimo čak i u našim zabačenim selima ljudi znaju za Sud u Strazburu - pojašnjava Panović za "Vesti".

Objašnjavajući veliki raskorak racionalnog za zapad i emotivnog za Rusiju, ovaj analitičar ukazuje da se posle NATO bombardovanja 1999. stvorio jedan novi identitet, antinatovski i samim tim protiv zapada, a Rusija viđena kao "majka".

- Naš narod još uvek nije prevazišao te nemile događaje, već ih slavi kao novi poraz- ocenio je Panović.

Očito je, objašnjava glavni istraživač Srećko Mihailović, da je Srbiji je srce na Istoku, a džep na Zapadu.

On je naveo da je kod mladih ispitanika povoljniji odnos prema zapadnim zemljama, a najstariji, naročito oni iznad 75 godina, više su orijentisani ka Rusiji.
 

2024 © - Vesti online