Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.08.2017.
09:42
Blic A

Ko je kriv za kilometarske kolone na granicama?

Ogromne gužve tokom nekoliko poslednjih vikenda na graničnim prelazima ka Hrvatskoj i Mađarskoj nastajale su zbog spore i detaljne kontrole na ulazima u Evropsku uniju i zbog prave najezde turista.

Tanjuf
Čekanje u kiklometraskoj koloni i po nekoliko sati nije dobro ni za živce, ni za zdravlje

Posle kilometarskih kolona tokom vikenda, na graničnim prelazima Batrovci i Horgoš juče nije bilo većih zastoja pošto se na ulazak u Hrvatsku i Mađarsku čekalo u proseku oko pola sata. Međutim, to ne znači da vozači već krajem nedelje neće ponovo čekati na granici po šest-sedam sati. Tako je, uostalom, svakog leta u jeku turističke sezone, a u MUP-u tvrde da problem nije do srpskih službenika, piše Blic.

Alternativni granični prelazi za Batrovce:

* Šid
* Bačka Palanka
* Bogojevo
* Bezdan
* Neštin
* Ljuba
* Sot

- Hrvatski i mađarski granični policajci sve rade polako i detaljno. Skeniraju svakom pasoše, pa čak i deci. S druge strane, mi smo zaposlili maksimalan broj službenika da bi sve mnogo brže išlo. Zato, recimo, na ulazu u Srbiju nije bilo zadržavanja dužih od 15 minuta - objašnjavaju u MUP-u.

U Auto-moto savezu Srbije kao jedino rešenje za gužve vozačima savetuju odlazak na druge granične prelaze.

- Primera radi, umesto Horgoša, najpogodniji je prelaz Đala. Taj prelaz je samo za putnička vozila i mogu ga koristiti, osim građana mađarske i srpske nacionalnosti, putnici sa pasošima EU, iz Švajcarske, Norveške i sa Islanda. Pored toga, neprestano rade još i prelazi Kelebija i Bački Breg, dok je alternativa sa Mađarskom i prelazak preko Bačkih Vinograda i Bajmoka, ali samo do 19 sati - naglašavaju u AMSS-u.

Druga rešenja, kako kažu, postoje i kada je reč o ulasku u Hrvatsku.

- Umesto Batrovaca, na raspolaganju su 24 sata prelazi: Šid, Bačka Palanka, Bogojevo, Bezdan, Neštin, Ljuba i Sot - ističu u AMSS.

S druge strane, profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić smatra da se problem gužvi na graničnim prelazima može prevazići samo na jedan način.

Alternativni granični prelazi za Horgoš:

* Đala
* Kelebija
* Bački Breg
* Bački Vinogradi
* Bajmok

- Ogromnih kolona će biti sve dok se ne poveća kapacitet na udarnim graničnim prelazima kao što su Batrovci i Horgoš. A to će biti moguće samo međudržavnim sporazumom. Dakle, problem se neće rešiti ako jedna strana otvori u potpunosti granicu, a druga nastavi po starom da kontroliše. Zato je potrebna volja obe strane, da usaglase potrebni kapacitet kako bi povećali broj rampi - kaže Vujanić i dodaje da je najbolji primer povećanja kapaciteta nova naplatna rampa Vrčin.

Kapacitet graničnih prelaza ka Hrvatskoj i Mađarskoj treba povećati i zbog bezbednosti saobraćaja.

- Zamislite kako će taj vozač da nastavi da vozi posle dva sata stajanja u mestu, a kamoli posle 10 sati! - pita se profesor Vujanić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online