Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.08.2017.
13:16
slobodnaevropa.org A

Može li "Kurir" da ugrozi Vučićev rejting?

"Već više od dva meseca Kurir žestoko kritikuje Vučića i njegove bliske saradnike. Kurir je već jednom bio u sukobu sa Vučićem, pa su se pomirili. Zašto je došlo do novog sukoba?" pita Radio Slobodna Evropa.

N. Đurović
Aleksandar Vučić

"Jezik tabloida kao saopštenja SNS"

- Mislim da je to pokušaj da se taj list uzdigne iznad onoga što je žabokrečina na našoj političkoj sceni. Mi danas imamo situaciju da su listovi poput Blica, koji nisu bili tabloidi, krenuli da služe Vučiću. Aleksandar Rodić, vlasnik Kurira pokušava da krene u neke druge političke sfere u kojima bi našao novu čitalačku publiku. Jer, danas je medijski prostor prezasićen tabloidima i svi oni isključivo služe Vučiću - kaže novinarka beogradskog nedeljnika NIN Sandra Petrušić.

- Mislim da čitaoci tabloida sada veruju Kuriru na isti način na koji veruju Informeru kada blati Vučićeve protivnike. Čini se da u poslednjih pet godina, otkako je Srpska napredna stranka došla na vlast, jedino razumemo jezik tabloida. U ovoj državi više nemamo ni institucije, ni tužilaštvo, ni dijalog u skupštini - imamo samo tabloide. Mislim da smo svi mi, ne samo oni koji čitaju tabloide, osuđeni na taj rečnik - kaže Petrušić i dodaje:

- Jezik tabloida veoma mnogo liči na saopštenja SNS. Oni, recimo, kažu: "Vedete DOS-ove hunte odbijaju dijalog o Kosovu, jer nemaju pojma šta bi rekli", "Jeremić sve više podseća na Envera Hodžu", i tako dalje. To su zvanična saopštenja vladajuće stranke čiji je lider Aleksandar Vučić, koji je i predsednik svih građana Srbije. On se nikada nije ogradio od takvih saopštenja.

"Medijska scena gora nego devedesetih"

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Rade Veljanovski kaže da i u svetu postoje tabloidi, ali tamo vladaju druga pravila. "Tamo tabloid ne sme da laže, iskrivljuje činjenice, da bruka, prlja i blati ljude. Tamo postoje regulatorni mehanizmi, pa mediji koji to rade podležu sankcijama", objašnjava Veljanovski.

- Moramo imati u vidu da je medijska scena u Srbiji danas gora nego devedesetih. U ono vreme imali smo više slobodnih medija nego danas. U njima su mogli da se čuju stavovi kritičara i protivnika režima Slobodana Miloševića. Danas takvih medija ima znatno manje i onda treba razumeti i ljude iz opozicije što nisu, da tako kažem, "gadljivi", pa objavljuju svoje stavove i mišljenje u listu kakav je Kurir - dodaje Veljanovski.

- Nikada Informer, Pink i Studio B ne bi bili u stanju da se do te mere bore protiv svega što je opoziciono da nemaju snažnu podršku vlasti, a ta podrška nije samo politička. Iza toga, naravno, stoji i novac. Režimski mediji rade vrlo sistematično, u dogovoru, ništa ne prepuštaju slučaju. Oni hvale i promovišu vlast i pokušavaju da što više uprljaju njene protivnike. To je etabliran front koji je moćan i kome se je jako teško odupreti - kaže profesor.

"Vučić više u medijima nego Tito i Milošević"

- Mi imamo kult vođe. Ovo što se dešava sa Aleksandrom Vučićem je tipičan kult ličnosti. Ni Tita, ni Miloševića nije bilo toliko u medijima koliko danas ima Vučića. Vučić je svaki dan u javnosti. On nije samo predsednik države, on je istovremeno i premijer i glavni ministar, on je portparol države Srbije. On mora svaku vrpcu da preseče. Ako nešto jednog dana dođe glave ovom režimu - biće upravo ta Vučićeva opsednutost samim sobom - smatra Veljanovski.

- Mislim da Kurir ne može puno da ugrozi Vučićev rejting, jer Vučić ima medije koji su tiražniji. Pink sa svim svojim kanalima stiže u daleko više domova nego Kurir. Hvalospevi Vučiću ponavljaju se na mnogim medijima bezbroj puta u toku dana. Bojim se da Kurir ne može mnogo da naškodi Vučiću, ali mislim da Vučić svojim ponašanjem i zloupotrebom medija može u velikoj meri sam da ugrozi svoj rejting - zaključuje Rade Veljanovski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online