Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.08.2017.
18:04
D. Dekić - Vesti A

Srbija: Mladi bez hleba i nade

U Srbiji čak 61,4 odsto mladih živi s roditeljima, oko 60 odsto njih ne zarađuje, razočarani su i više od dve trećine njih bi da se iseli, najradije u Zapadnu Evropu, jer veruju da im neće biti bolje kod kuće čak ni ako otadžbina uđe u EU.

A. Čukić
Bekstvo u život: Mladi se stalno iseljavaju

To je u najkraćem slika položaja mlađe populacije na osnovu ankete Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih koju je sprovela Krovna organizacije mladih Srbije (KOMS), koja okuplja 97 omladinskih udruženja iz zemlje. Upitnik sa 282 pitanja preko interneta je popunjavalo 396 anketiranih mladih od maja do jula i pokazuje da svega 16,8 mladih zarađuje, i to do 30.000 dinara.

Nova seoba u Nemačku

Statistika OECD, prema navodima stručnjaka za migracije dr Vladimira Grečića, govori da je u 2015. emigriralo 60.000 uglavnom mladih ljudi iz Srbije, što je za 3.000 više nego 2014.

Grečić navodi da mladi najviše idu u Nemačku, gde ih je 2014. završila 41.000, a zatim u Austriju, Švedsku, Švajcarsku...

- Prema nemačkim podacima, u tu zemlju 2015. otišlo je 38.000 mladih iz Srbije. Godine 2016. bilo ih je 22.000 - kaže Grečić.

Obećani biznis inkubatori

Mada istraživanje pokazuje da je život mladih u Srbiji znatno gori od onog koji vode njihovi vršnjaci u EU, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić tvrdi da postoji pozitivan trend koji je njegovo ministarstvo postiglo u smanjenju nezaposlenosti, jačanju regionalne omladinske saradnje i učešće mladih u međunarodnim volonterskim kampovima.

Doduše, Udovičić priznaje da se mladi se još suočavaju s teškoćama u zapošljavanju i osamostaljenju u životu, ali i obećava bolje dane uključivanjem mladih u biznis.

- Nastojaćemo da sa mladima promovišemo omladinsko i socijalno preduzetništvo, uspostavimo biznis inkubatore i centre za unapređenje preduzetništva, učeničke i omladinske kompanije - poručio je ministar.

Zgađeni politikom

Čak 52,8 odsto mladih smatra da partije ne rade u njihovom interesu, 76 odsto ne veruje ni jednom političaru, a najveće poverenje imaju u Vojsku i Kancelariju za mlade, ustanovio je KOMS čije istraživanje pokazuje i da 39 odsto mladih misli da Srbiji treba jak vođa, a 32 odsto da demokratija nije baš najbolji oblik vladavine.

Van partija je 81 odsto mladih, 11 odsto je učlanjeno, a još tri planira da to učini. Boban Stojanović ukazuje na mali broj mladih u vlasti.

- Ministri pre navršene 30 godine života su bili Nikola Selaković i Lazar Krstić. U Skupštini je troje mladih poslanika. Od predsednika opština samo su u Plandištu, Bačkom Petrovcu i Paliluli mlađi od 30 godina - kazao je Stojanović.

Predizborna patka

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević kaže za "Vesti" da mlade ministar obmanjuje estradnim politikantskim govorima. To će prestati jedino kada se i ako promeni 141 parafiskalni namet.

- Kakva je to ministrova priča o preduzetništvu mladih kad vlast navuče ljude na 1.500 evra koje daje za započinjanje privatnog biznisa, a onda to povrati za godinu dana sa 1.000 dažbina koje im nametne, pa se nađu ni na nebu ni na zemlji - objašnjava Knežević i ističe da srpska privreda nikog u vlasti ne zanima, pa se "jedino radi šminkanje mrtvaka".

Knežević smatra da bi država trebalo da zapošljava najbolje studente u javnoj upravi, ali ne veruje da će se to skoro desiti.

Plata za pod zub

Najviše je mladih bez primanja (70,7%), a ostali uglavnom malo zarađuju.
- Do 250 evra 16,8%
- Od 250 do 417 evra 12,4%
- Od 417 do 667 evra 6,5%
- Više od 667 evra 3,6%

- Ako bi uzeli najbolje, šta bi onda bilo sa onima koje zapošljavaju na osnovu partijske pripadnosti - kaže Knežević.

Stoga on smatra da je mnogo bolje da mladi odu i u inostranstvu sačuvaju zdravu pamet i zarade da mogu da pomognu najbližima u Srbiji.

- Udovičićeva priča o mladima deluje kao pokušaj pridobijanja mlađe populacije glasača pred izbore u Beogradu - zaključio je Knežević.

Brisel baš briga

Tek 42 odsto podržava ulazak Srbije u EU, 28 odsto negativno reaguje, a samo četvrtina misli da bi živeli bolje ako Srbija postane deo EU.

Razumljiva je skepsa prema EU, smatra Milan Knežević, objašnjavajući to nemarom Brisela prema Srbiji u zadatom ispunjenju standarda.

- Brisel toleriše katastrofalnu situaciju u ekonomiji i pravosuđu u Srbiji zarad drugih njihovih interesa i zahteva. Više od 100 problema opterećuje poslovanje u Srbiji i traži promenu zakona. Ako rešimo te probleme za godinu ili dve, ne mora Udovičić da obećava mladima kule i gradove - zaključio je Knežević.

Ni posla, ni stana

Boban Stojanović iz KOMS-a navodi da je istraživanje pokazalo kako čak 70 odsto mladih planira da se iseli iz mesta u kome živi, a prvenstveno bi u Zapadnu Evropu. On precizira da samo 9,9 odsto anketirane omladine živi u svom stanu, iznajmljenom 20,6 odsto, a u učeničkom ili studentskom domu 5,5 odsto.

Ostali su kod roditelja, a situacija je loša i kad je reč o zaposlenosti i platama mladih. Stopa nezaposlenosti mladih u odnosu na ukupno stanovništvo dva puta je veća, iznela je pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja.

Nacionalna služba za zapošljavanje iznela je zvaničan podatak da je nezaposlenih do 29 godina 146.843, a stvaran broj je nepoznanica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online