Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.08.2017.
00:11
I. Kozarski - Vesti A

Srpski borci širom sveta: Ratuju od Donjecka do Sirije

Ranjavanje Dejana Berića, snajperiste koji je stekao slavu u redovima Armije Novorosije u borbi protiv snaga kijevskog režima, podsetilo je na prisustvo srpskih dobrovoljaca u tom ratu, ali i da se oni tamo regrutuju za rat u Siriji. Pre svega, reč je o ruskoj privatnoj vojnoj kompaniji Vagner koja je na zemlji izvojevala značajne pobede u korist Sirijske armije i predsednika Bašara el Asada.

Facebook/Dejan Berić
Rusi ga kuju u zvezde: Dejan Berić (drugi zdesna) sa saborcima na frontu

Još ranije je od Srba koji ratuju u redovima Vagnera u Siriji pominjan bivši pripadnik crvenih beretki D. S, a onda je prošlog meseca stigla vest da je u borbi s Islamskom državom poginuo Dimitrije Karan (25), prethodno dobrovoljac Armije Novorosije. Ruski ratni izveštač koji se potpisuje kao Ivan Sidorenko prvi je objavio informaciju o njegovoj smrti i to uz to četiri fotografije Karana, koji je sahranjen u Moskvi gde se oženio Ruskinjom i s njom dobio sina.

Iranci ne žale pare

Srbi i veterani sovjetske armije nisu jedini plaćenici u Siriji. Najviše je Avganistanaca u Fatmijum brigadi. Ima ih oko 8.000, a plaća ih Iran koji podržava Asada. Iran navodno plaća i šiitske milicije koje iz Iraka dolaze u Siriju. Ratni izveštači navode da je recept za svaku akciju najamnika osim Vagnera prost: Rusi daju oružje, a Iran novac. Ako nema dogovora, nema ni akcije.
Sirijski plaćenici ratuju u brigadi Pustinjski sokoli, koja je klasična vojna kompanija.

Misterija Vagner

Ruski žurnal "Fontanka" najdalje je stigao u istraživanju koje polazi iz Moljkina, 25 kilometara od Krasnodara. Reč je o bazi 10. samostalne specijalne brigade GRU (vojne obaveštajne službe, v. p. 51532). Tu su uz poligon smešteni 85, 95, 104, i 551 bataljon za specijalnu obuku, medicinska četa i komandne jedinice 10. brigade. Istraživanje je ukazalo da niko ne ide dalje, pa ni u Siriju, pre pre nego što potvrdi ili izuči zanat u Moljkinu.

Bataljon s teškim pešadijskim naoružanjem, PVO oruđima, lakom artiljerijom i oklopnim vozilima privatne kompanije Vagner ne postoji na spisku vojnih jedinica ili preduzeća i udruženja. Ipak, izvori "Fontanke" navode da je Vagner formiran od ostataka Slavjanskog korpusa, gotovo uništenog u Siriji krajem 2013. Tim korpusom komandovao je čovek s pozivnim imenom Vagner.

Lična arhiva
Snajperista: Dejan Berić

Naši ljudi stižu sa svih strana: Rusi draži od Francuza

Srbi koji su ratovali u Ukrajini uvrede se kada se pomene reč "plaćenik". Naime, tamo se plata daje, ali je toliko mala da niko zbog nje ne bi poželeo da ode iz Srbije.
Ipak, oni stalno stižu. Među prvima je bio Nikola Perović, francuski državljanin i vojnik koji se borio u Avganistanu. U Donjeck je stigao s grupom istomišljenika Francuza i Španaca i obučavao je rusko stanovništvo. Ujedno je i prvi Srbin koji je poneo odlikovanje Armije Novorosije.
Zapažena je bila i Bagira, Srpkinja koju je predstavio Dejan Berić kao odličnog snajperistu. Kroz Donbas je prošlo još mnogo Srba od kojih su neki zasnovali i porodice tamo. Osnovan je i husarski eskadron u spomen na Srbe koji su se kod Luganska naselili u seobama 18. veka. U početku je brojao 15 Srba i 30 Rusa.
Ukrajinski mediji navodili su Srbe kao najbrojnije i najopasnije dobrovoljce u Armiji Novorosije. Navodili su i da je grad Perevaljsk kod Luganska pun Srba kojima je tamo baza.

Lovio i pirate

Vojna kompanija s njegovim imenom u proleće 2014. pojavila se na Krimu, zatim kod Donjecka, a krajem 2015. vratila se u Siriju. Opet na čelu s Vagnerom. Navodi se da je to rezervni popukovnik Dmitrij Utkin (46), do ostavke 2013. komandant 700. odreda specnaza GRU u Pečori (Pskovska oblast). Potom je radio u kompaniji Morgan sekjuriti grup (MSG), specijalizovanoj za obezbeđenje brodova u morima kojima haraju pirati.

Sudbina Vagnera izaziva nedoumice. Po nekim informacijama poginuo je u januaru 2016. pod Donjeckom, a po drugim je živ i nalazi se u Siriji ili u Moljkinu.

Plata 3.200 evra

Sagovornici "Fontanke" Čupova veoma poštuju: "Misli glavom i ne šalje ljude na klanicu." To im je važno, pošto kažu da su u Siriji poginule desetine boraca Vagnera, ali ne navode nacionalnost.
- Nikada ne znaš s kim žvaćeš olovo i radoznalost nije dobrodošla. Ponekad nismo znali ni imena saboraca, a kamoli prezimena ili čim su se bavili u životu - kažu sagovornici koji su uzračunali da Vagner ima oko 600 boraca.
Oni kažu da su uvek išli s prvim talasom i navodili avione i artiljeriju.
- Kada potisnemo neprijatelja za nama bodro nastupaju sirijski specijalci, a potom novinari ruskih državnih medija koji ih intervjuišu - priča veteran.
Sve navodno za oko 3.200 evra, pri šansama za preživljavanje od 50 odsto.

Za srpske pripadnike od Vagnera možda je daleko važniji bio komandant za obuku s pozivnim imenom Čub ili Čupa. Ruski izvori navode da je reč o Sergeju Čupovu (51), pitomcu akademije u Alma Ati, rezervnom majoru desantno-jurišne brigade i veteranu iz Avganistana i Čečenije. Navodno je poginuo pod Damaskom, a sahranjen je Balašihi, selu u Podmoskovlju s datumom smrti 8. februar 2016. Kažu i da je Čupov u maju 2014. s Vagnerom i grupom veterana instruktora odleteo iz Moskve u Rostov, a odatle na salaš Veseli, pored kog je obrazovana prva baza za obuku, kasnije preseljena u Moljkino.

Komandir iz crvenih beretki

"Fontanka" je tvrdila da je komandir srpskog voda Vagnera čovek s pozivnim imenom Vuk, odnosno državljanin BiH D. S. (37) nastanjen u moskovskom predgrađu Himki. Pojedini izvori navode da je učestvovao u ratu na Kosovu, u sastavu crvenih beretki čiji je komandant tada bio Milorad Ulemek Legija.
Sagovornici "Fontanke" kažu da su Srbi kod D. S. dolazili još 2014. u Ukrajinu. Nemoguće je proveriti i tvrdnje da su u proleće 2015. u srpski vod stigla i četvorica poznanika D. S. koji su napustili francusku Legiju stranaca da bi se pridružili Vagneru.
Sam D. S. nije potvrdio saznanja "Fontanke".
- Bavim se građevinom u Himkiju. Nikakve Vagnere i Betovene ne znam. U Krasnodaru sam zaista bio, poslednji put u proleće 2015. i radio sam na gradilištu. Ako vam je potrebno renoviranje stana, pločice, parket, zovite me - odgovorioje D. S.
Međutim, predočeno mu je da redakcija poseduje fotografiju na kojoj je u leto 2014. snimljen s borcima koji su po njihovim izvorima pripadnici Vagnera.
Na to je D. S. ispričao da je zaista ratovao kao dobrovoljac pod Luganskom. Ali samo tri dana, pošto je bio kontuzovan. Za ljude koji su sa njim na fotografiji rekao je da ih je zamolio da se posluži mobilnim telefonom, a i popili su po tri piva.
Novinar "Fontanke" nije bio spreman da mu poveruje, pošto tvrdi da poseduje dokumentovana svedočenja da je D. S. posećivao bazu GRU u Moljkinu najkasnije u januaru 2016, kao i da je u oktobru 2015. viđen u avionu na sedištu pored Sergeja Čupova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online