Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.12.2017.
19:49
Sputnjik A

Srbi odgovaraju za ratovanje u Donbasu, a šta je sa Hrvatima?

Šef kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije Goran Matić saopštio je da je protiv 45 srpskih građana pokrenut krivični postupak zbog učešća u borbama u Donbasu u svojstvu dobrovoljca.

EPA/SERGEY VAGANOV
Ratovanje na strani prorusa zabranjeno, a na strani Ukrajinaca?

- Postoje podaci za Ukrajinu, ali ne o velikom broju. Time se bavi Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali je prema nekim procenama oko 45 ljudi pozvano na odgovornost - izjavio je Matić, govoreći na kraju regionalne konferencije o borbi protiv terorizma.

U većini slučajeva učesnici borbenih akcija u Donbasu dobili su uslovnu kaznu.

U intervjuu za RT srpski dobrovoljac Dejan Berić, koji je ratovao na strani samoproglašenih republika Donbasa, primetio je da je većina dobrovoljaca koji su se vratili u Srbiju zaista dobilo uslovne kazne.

- Lično, i ja sam imao probleme. Srpske vlasti su od samog početka znale da se od 2014. godine nalazim u Donbasu. Kod moje bivše žene i sina su dolazili policajci i ispitivali ih. Na kraju sam javno objavio gde se nalazim. Nakon toga se sve smirilo. Međutim, pre nekoliko meseci se predstavnik NATO-a obratio vlastima Srbije sa pitanjem o meni. Nakon toga je protiv mene pokrenuta oštra kampanja u medijima, navodno sam pobegao iz Srbije i krijem se u Donbasu - naveo je Berić.

U isto vreme, na trojicu građana Srbije koji su se hvalili da su ratovali u "Azovu" (ukrajinskom dobrovoljačkom odredu) policija nije imala pretenzija.

Podsetimo, član zakona koji predviđa kaznu za učestvovanje u vojnim konfliktima u inostranstvu pojavio se u jesen 2014. godine. On je trebalo da ograniči broj Srba koji žele da učestvuju kao dobrovoljci u Donbasu.

- Ima nekih koji su se, čim su došli, slikali i pobegli, ali se većina pošteno bori. Nažalost, jedan je Srbin, Vladimir, poginuo. Iza njega je ostalo malo dete. Pet Srba se oženilo ovde, njih trojica već imaju decu - rekao je Berić.

Nezakoniti rat

Ukrajinski nacionalisti su učestvovali u svim ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije od početka Drugog svetskog rata, prvo u sastavu Ukrajinske legije, koju je formirala Nemačka od ukrajinskih emigranata i nacionalista, a zatim za vreme ratova koji su pratili raspad Jugoslavije ′90-ih godina.

Militanti ukrajinske organizacije UNA-UNSO, koja je formirana 1990. godine, učestvovali su u borbama protiv Srba na strani Hrvatske. Sada Hrvati vraćaju svoj "dug" ukrajinskim nacionalistima - još je 2015. godine ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić priznala da se "određeni broj" hrvatskih boraca pridružio ukrajinskoj vojsci.

U novembru 2016. godine u intervjuu za izdanje "Apostrof" bivši komandant "Azova", a sada poslanik Vrhovne rade Andrej Bilecki, izjavio je da se od 2014. do 2015. godine u ratnoj zoni nalazio "ogroman broj dobrovoljaca iz Zapadne Evrope".

U ovom trenutku, prema informacijama Bileckog, situacija je promenjena - u redovima Nacionalne garde je mnogo Hrvata, Slovaka i stanovnika baltičkih država.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online