Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.08.2017.
18:11
D. Dekić - Vesti A

Srbija vrelija od Afrike

Avgustovska vrelina kakva se ne pamti hara Balkanom! Proteklog vikenda četvrti i najjači talas vrućina koji je zbog paklenih temperatura nazvan Lucifer dostigao je svoj maksimum i prešao 40. podeok na Celzijusovoj skali. U Beogradu i ostalim gradovima regiona zabeležene su za po nekoliko stepeni više temperature od Kaira gde je bilo 33, ili Alepa u Siriji, gde je zabeležen 31 stepen.

Tanjug
Preporuke lekara: Nikud bez vode

Ekstremne temperature na Balkanu prouzrokovale se desetine požara, dovele do neopisivih suša i uništenja useva, a u Rumuniji dovele do dve žrtve, dok je u Bosni preminuo jedan mladić.
Porast temperatura stručnjaci povezuju sa globalnim otopljavanjem na planeti. Balkan je evidentiran kao područje koje se najbrže zagreva i hladi, pa su zato ekstremni plusevi od preko 40 stepeni i minusi niži od 25 sve češća pojava.

Što južnije, to hladnije

Prema podacima Svetske meteorološke mreže u Beogradu je juče u podne bilo 35 stepeni Celzijusovih. Veće vrućine bile su samo u Bukureštu (38 stepeni) i Atini (36 stepeni). Afrika je u isto vreme delovala kao debela hladovina, budući da je samo u sudanskoj prestonici Kartumu bilo 38 stepeni, odnosno toplije nego u Beogradu.
Kazablanka (Maroko) 34 stepena
Dar es Salam (Tanzanija) 30 stepeni
Aleksandrija (Egipat) 30 stepeni
Dakar (Senegal) 28 stepeni
Kinšasa (Kongo) 27 stepeni
Lagos (Nigerija) 26 stepeni

Koliko se klima menja pokazuje se na primeru Beograda. Prema rečima stručnjaka, osam od 10 najtoplijih leta u srpskoj prestonici dogodilo se posle 2000. godine. Posle vrele 2012. došla je rekordna 2017. godina. U srpskoj prestonici meteorološka merenja rade se od 1888. godine i od tada je srednja temperatura porasla za više od 1,5 stepeni Celzijusa.

Stručnjak beogradskog Instituta za meteorologiju Vladimir Đurđević ukazuje da su preterane najave da će se Srbija pretvoriti u pustinju, ali će klima biti sve suvlja. Prema njegovim rečima, ovaj prostor bi više mogao da liči na Mediteran nego na Saharu.

Plandovanje na omorini

Ekstremne vrućine haraju danima i većim delom Evrope. U Italiji je zabeleženo 10 stepeni iznad proseka za ovo doba godine. To je izazvalo požare, a crveni alarm je u desetinama gradova.
Slično je i u delovima Francuske i Španije, gde su zbog temperatura iznad 40 stepeni vlasti ograničile saobraćaj i zabranile rad na otvorenom u vreme žege.
U Španiji jsu na snazi zdravstvena upozorenja za 31 od 50 pokrajina pošto su prognozirane temperature i do 44 stepena.
U Rumuniji je ograničen saobraćaj na glavnim putevima u dnevnim satima, naročito vikendom. To je uvedeno nakon što je seljak umro na njivi, a građanin na ulici.

- Dakle, u budućnosti bi srpska klima mogla da izgleda kao ona koja trenutno vlada 1.000 kilometara južnije - prognozirao je Đurđević za "Vesti" i objasnio da temperatura raste za 0,3 stepena svakih 10 godina.

EPA/Koca Sulejmanovic

Bazeni isušili česme

Beogradski vodovod apelovao je na građane da po tropskim vrućinama vodu za piće ne koriste za zalivanje bašta i travnjaka i punjenje bazena, već da je racionalno koriste.
Inspekcijske službe pojačaće nadzor nad nenamenskom potrošnjom vode i primenjivati kaznene mere prema neodgovornim pojedincima, navodi se u saopštenju.
Ističe se da zbog prekomerne potrošnje vode, pre svega zalivanja bašti, viši delovi Barajeva, podavalskih naselja, Vinče i Leštana imaju povremenih problema sa vodosnabdevanjem.
Navodi se da je u pojedinim prigradskim naseljima potrošnja vode povećana tri do šest puta u odnosu na uobičajenu, a u centru grada za oko 20 odsto.
Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da raniji apeli nisu urodili plodom i ponovio poziv da se ne pune bazeni i zalivaju bašte. On je istakao da su inspektori mnogo građana već opomenuli, a dvoje kaznili. Međutim, među njima nisu bili vlasnici bazena. Jedan je polivao ulicu, a drugi se priključio na hidrofor.

Udar od 42 stepena

Srbija će na 42 stepena biti sve do 10. avgusta, prognoze su Republičkog hidrometereološkog zavoda. To donosi i vrele noći u nizu s temperaturama oko 30. podeoka, a najtopliji gradovi bili su Ćuprija, Niš, Kragujevac, Smederevska Palanka, Negotin, Kruševac i Leskovac, gde je temperatura u oba dana vikenda prešla 40 stepeni.

U isto vreme jedan Jagodinac je na terasi izmerio 60 stepeni, a Beograđanin 50. Kaže, možda je bilo i više, ali njegova sprava ima samo toliko podeoka.

Beogradski Institut za javno zdravlje preporučio je građanima da na prozore neklimatizovanih prostorija stave vlažne čaršave, izbegavaju fizičke aktivnosti i alkohol.
Spasa od vrućina nema ni na planinama. Na Zlatiboru je juče temperatura prešla 34 stepena Celzijusa.

Reuters
Gori Balkan: Žega od Bukurešta do Zagreba

Hrvatska: Kuvanje u moru

U Hrvatskoj je oboren rekord u toploti vazduha, ali i mora. Temperature su prešle 40. podeok, a u vodi Jadrana i 30 stepeni, pa se turisti u šali žale da se bukvalno kuvaju. Te vrednosti su za čak tri stepena Celzijusa više od proseka za ovo doba godine. Broj lekarskih intervencija na Jadranu okupiranom turistima utrostručio se.

Crna Gora: Paklena sedmica

U Crnoj Gori temperature su tokom vikenda bile 42 stepena. Prognoze su da će i ova sedmica biti paklena. Institut za javno zdravlje savetovao je građane da do 10. avgusta borave u hladu i izbegavaju izlaske.

Slovenija: Tropi na planinama

U Sloveniji je ove nedelje zabeležena prva "tropska noć" na 1.500 metara visine, odnosno s temperaturom iznad 20 stepeni. Na Voglu kod Radovljice, u

Gorenjskoj regiji, nije tokom noći padalo ispod 20, dok je u Ljubljani živa u termometru dostizala 36.
 

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Vruće kao u Grčkoj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online