Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.07.2017.
15:43
Tanjug A

Radnici Goše nastavljaju štrajk: Kao što smo i sumnjali - novi vlasnik nije nov

Radnici Fabrike šinskih vozila Goše su nastavili štrajk tražeći isplatu dela zaostalih zarada, izjavio je predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić. On je kazao i da su konačno dobili potvrdu da je njihov vlasnik i dalje slovačka firma Žos Trnava.

V. Sekulić
Radnici Goše ne odustaju od štrajka

"Gošu" je privatizovala 2007. godine slovačka firma ŽOS Trnava, a sadašnji vlasnik je Lisnart holdings limitid sa Kipra, koji je kupio Gošu u aprilu.

- Konačno smo saznali da odnosno potvrđeno je ono što smo mi sve vreme sumnjali da je i dalje vlasnik Goše Žos Trnava, pošto ima 40 odsto vlasništva u firmi Lisnart - rekao je Vujičić Tanjugu. 

On kaže da i radnici očekuju da ih danas primi direktor Goše Milutin Šćepanović i da će onda štrajkači doneti odluku o daljim aktivnostima. 

Štrajkački odbor traži za nastavak rada da se radnicima na ime zaostalih zarada odmah isplati izmedju 60 i 100 hiljada dinara, a ostalo na 16 mesečni rata, naveo je. Kako kaže, direktor Šćepanović nudi da se radnicima isplati odmah po pet do 10 hiljada dinara. 

- Država hoće da nam pomogne kada je reč o reporogramu duga, ali traže da prvo počnemo da radimo - istakao je Vujičić. 

Radnici traže isplatu zaostalih plata koje po radniku iznose oko 600.000 dinara, kao i povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica. U Goši ima 260 štrajkača, od ukupno oko 350 radnika. Glavni zahtev Štrajkačkog odbora je da se radnicima daju neisplaćene zarade od maja 2015. 

Na sastancima prethodne nedelje u Ministarstvu privrede je razgovarano o reprogramu duga državi od 512 miliona dinara, za doprinose. Vujičić je rekao da radnici još neće blokirati pružni prelaz u Smederevskoj Palanci, što su ranije radili, sve dok ne vide šta će im sve biti ponuđeno. 

Pregovori izmedju štrajkača i poslovodstva Goše zapali su u petak u pat poziciju, jer svaka strana ostaje pri svom stavu, a to podrazumeva da radnici i dalje štrajkuju i neće da rade pre nego što im se isplati preostali dug, a poslovodstvo na drugoj strani za to nema novca. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u petak rekla da Vlada Srbije pokušava sve kako bi razrešila sukobe u kompaniji Goša na institucionalni način, te poručuje da se mora naći način da fabrika počne da radi. Brnabić je rekla da je Goša pre svega privatna firma i da je njen slučaj potpuno drugačiji od onog što se dešava u Fijatu u Kragujevcu. 

- Naš cilj je da pomognemo radnicima kojima zarade duguje privatni vlasnik i mi to ne možemo da pokrijemo iz budžeta Republike Srbije. Dugovanja državi stavili smo na drugo mesto u odnosu na dugovanja zaposlenima - rekla je Brnabić i dodala da se trude da reše problem sa vlasnikom u vezi s poslovima koji bi doneli zaradu fabrici i zaposlenima. 

Ona je podsetila da je privatizacijom i kupovinom kompanije vlasnik rešio sve obaveze prema državi, ali da nema novca da plati zarade, porez ni doprinose. Zbog toga, dodala je, mora da se nadje način da fabrika počne da radi. 

- Sve što država može da uradi je da pomogne fabrici da počne da radi i da isplaćuje zarade zaposlenima i da počne da vraća dugovanja državi - rekla je Brnabić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online