Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.07.2017.
18:42
Lj. Ivanović - Vesti A

Er Srbija nije loukoster

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne želi da se meša u procenu menadžmenta Er Srbije ukoliko treba da otpusti 30 ljudi, jer je, kako je ocenila, najbitnije da ta kompanije posluje efikasno i da bude konkurentna.

A. Čukić
Racionalizacija: Kompanija mora da se prilagodi konkurenciji

- Er Srbija ima svoj profesionalni menadžment i on gleda da ona najefikasnije posluje što je dobro za građane Srbije jer neki novac ide u budžet Srbije - rekla je Ana Brnabić.

Na pitanje da li će doći do otpuštanja u toj kompaniji, ona je kazala "da je na tržištu nevažno da li je taj broj 30 ili 300 jer kompanija mora da bude troškovno efikasna i profesionalna, i da se takmiči na tržištu kao sve ostale kompanije".

Upitana da li je zabrinuta što je Etihad objavio da je u minusu blizu dve milijarde dolara, ona je rekla da su imali razgovore sa Etihadom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su, kako je istakla "dobro prošli" i da "ne postoji bojazan za Er Srbiju".

Podsetimo, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je i predsednik Nadzornog odbora nacionalnog avioprevoznika Er Srbija, potvrdio je da će biti otpuštanja u toj kompaniji.

Kako je objasnio, do otpuštanja će doći zbog racionalizacije troškova poslovanja i povećanja profita.

Namera jeste da se napravi hibridna kompanija i da se što više smanje troškovi i da se prevede na prodaju preko interneta.

Kompanija Er Srbija saopštila je da su tvrdnje o navodnoj transformaciji u loukost kompaniju netačne, ali je, kako se navodi, tačno da se preduzimaju mere racionalizacije, koje će doprineti boljoj organizaciji rada.

- Er Srbija sleće i nastaviće da sleće na glavne svetske aerodrome kao što su "Džon F. Kenedi" u Njujorku, Hitrou u Londonu, "Šarl de Gol" u Parizu i druge, a loukost kompanije uglavnom sleću na manje aerodrome, udaljene od velikih gradova u kojima su takse za korišćenje aerodromskih usluga mnogo niže - obrazlaže se u saopštenju.

Takođe, niskotarifne aviokompanije lete "od tačke A do tačke B" (point-to-point), dok kod Er Srbije možete da kupite karte za putovanja do 42 destinacije preko čvorišta u Beogradu, kao i do stotina drugih destinacija, koje su dostupne posredstvom Er Srbija kod šer partnera.

Dakle, kako se navodi, Er Srbija ne može nikako da se transformiše u loukost kompaniju.

Petar Vojinović, urednik vazduhoplovnog portala Tango siks, ističe za N1 da je gubitak Etihada od 1,87 milijardi dolara šokirao avionsku industriju, ali da se taj problem nije odrazio na Srbiju:

- Od samog početka Er Srbija politički dogovor u koji je Etihad malo uložio. I zapravo će sve ostati na nivou političkog dogovora, a mislim po svim nekim pokazateljima da se oni više toliko ne pitaju u Er Srbiji operativno kao što su se nekada pitali - kaže Vojinović.

Nema više subvencija

Dok Siniša Mali tvrdi da prestanak subvencija Vlade kompaniji nije uticao na odluku o rezovima, Vojinović smatra da je, posle tri godine finansiranja besplatnim državnim parama, Er Srbija primorana na promenu poslovnog modela.
- Sada je vreme da se kompanija vrati u tu nemilosrdnu borbu na realnim osnovama, opasnost od loukost kompanija je stravična, da li će Er Srbija postati loukost, to ćemo tek videti - kaže Vojinović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online