Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.07.2017.
00:46
Lj. Ivanović - Vesti A

Sukob vođa sindikata Fijata: Na sud zbog potpisa

Predstavnici Samostalnog sindikata Fijata juče su u Beogradu sa Vladom Srbije potpisali dogovor o povećanju plata. Dok iz Vlade saopštavaju kako se radi o pobedi dijaloga, između dva najveća sindikata u Fijatu sukob ne prestaje. U sindikatu Nezavisnost nisu zadovoljni ponudom i najavljuju tužbu protiv lidera Samostalnog sindikata.

Tanjug
Potpis po ukusu Vlade: Fijatovi sindikalci završili pregovore

U predvečerje potpisivanja dogovora, stižu oprečni podaci. Naime, Samostalni sindikat je rešio da stavi potpis na dokument na kom piše da će radnici dobiti povećanje od 9,54 odsto, i to 3,15 odsto od prvog avgusta i 6,39 odsto u februaru.

Međutim, Vlada obećava povišice svakog februara u skladu sa inflacijom što znači 2,2 odsto ove i 4,5 naredne godine. Razliku u cifri koju ima sindikat objašnjavaju povišicom koju su radnici Fijata već dobili krajem prošle i početkom ove godine.

- Stav skupštine Samostalnog sindikata je da se prihvati ponuda, pošto alternativa u ovom trenutku ne postoji. Nastavićemo iznalaženje novih načina socijalnog dijaloga da se uslovi rada i zarade u narednom periodu izbore za pregovaračkim stolom sa rukovodstvom kompanije uz aktivno posredovanje Vlade i same premijerke Ane Brnabić - saopštila je Skupština Samostalnog sindikata.

I Vučić zaključio tajni ugovor

Jedno od pitanja koje je štrajk otvorio je da li će Fijat ostati u Srbiji kada mu krajem 2018. godine istekne ugovor. Ćulibrk napominje da ova kompanija ima nekoliko stotina miliona evra razloga da ostane jer je takav ugovor potpisan.

- Inicijalna greška je bila potpisivanje tajnog sporazuma, ali zaboravljamo da je vlada Ivice Dačića u kojoj je Aleksandar Vučić bio prvi potpredsednik, potpisala izmene i dopune sporazuma. Svaka vlada je u to involvirana, svaka vlada je dala još neke povlastice - napominje Ćulibrk.

U sindikatu Nezavisnost, koji je izbačen iz štrajkačkog odbora, ponudu nazivaju smešnom, kažu da je niža od one koja im je ponuđena pre početka štrajka, i da će zato tužiti lidera Samostalnog sindikata Zorana Markovića.

- Radnici su više nego nezadovoljni jer je gospodin Marković rekao uslove, povećanje plate i siguran bonus za 2017. i 2018. Sada se ispostavilo da će se samo pregovarati o bonusu. Niko nam ne garantuje da ćemo i dobiti. Mi razmatramo kolektivnu tužbu protiv Markovića jer je reč o klasičnoj prevari - izjavio je Zoran Stanić.

Da podsetimo, radnici su tražili da bruto osnovica zarade bude uvećana za 30 odsto, a prema podacima koje je dostavio Sindikat dobili su tri puta manje. Odnosno, tražili su 50.000 dinara, a dobili su ponudu od 41.500, i to ne sve odjednom, već deo 1. avgusta, a deo u februaru naredne godine. Tražili su isplatu bonusa efikasnosti , a dobili su odgovor da će se o tome pregovarati. Tražili su da se rad u fabrici bolje organizuje, a dobili ponudu da će se to analizirati. Ono što su dobili je da se naknada za noćni prevoz duplira. Osim toga, polovinu novogodišnjeg bonusa dobiće u avgustu, a drugu polovinu u decembru. Oni koji su bili u štrajku će od Samostalnog sindikata dobiti hiljadu dinara po svakom danu štrajka. Zanimljivo je da nije bilo izjašnjavanja radnika o ponudi, kao što je to bila praksa do sada, već su samo obavešteni da je sindikat prihvatio ponudu, a informaciju o tome mogli su da pročitaju na oglasnoj tabli.

Italijani ništa ne plaćaju

Svaka Vlada Srbije, od Mirka Cvetkovića pa na dalje, dala je Fijatu neke povlastice potpisujući izmene i dopune sporazuma sa tom kompanijom. Fijat državi ne plaća poreze i doprinose, porez na dobit, ni dividendu. Nikada nije napravljena analiza koliko je novca uloženo u Fijat, a koliko je država dobila od njega.

- U dve godine, 2010. i 2011, država je po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih dobila je manje nego što je isplaćeno članovima Upravnog i Nadzornog odbora Fijata. I to je samo jedan primer. Najmanji deo poslovnih prihoda koji odlaze u budžet ima Fijat - kaže Ćulibrk.

On otkriva da Fijat u Srbiji ne plaća ni porez na profit od 15 odsto i da 50 miliona evra na ime tog poreza nije plaćeno državi.

- U svakoj drugoj zemlji bi suvlasnik 33 odsto tražio da mu pripadne 33 odsto profita, samo država Srbija ne traži da joj to Fijat plati - dodaje Milan Ćulibrk.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online