Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.07.2010.
15:34
RTS A

EU daje severu Kosmeta specijalan status

Evropska unija je spremna za razgovore o posebnom statusu za sever Kosmeta u pokušaju da postigne konačni kompromis između Beograda i Prištine, piše "EU Observer". Razgovori o tom pitanju mogli bi da počnu čim Međunarodni sud pravde donese mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Grad na Ibru: Kosovska Mitrovica

Rešenje problema na severu Kosmeta, za koje se zalažu evropske diplomate, omogućio bi tamošnjim Srbima neku vrstu specijalnog statusa, nalik na već primenjena rešenja u Južnom Tirolu i Severnoj Irskoj, ali bez otvaranja pregovora o statusu ili podeli Kosova.

"Vlasti u Beogradu morale bi da pokažu konstruktivniji odnos prema Kosovu, ali bez obaveza da priznaju nezavisnost", piše "EU Observer", napominjući da sever Kosmeta, odnosno oko 10 odsto teritorije severno od Ibra, ne bi bio u potpunosti izdvojen na način na koji je odvojena Republika Srpska u BiH.


Ipak, Srbi na severu uživali bi široku autonomiju, značajniju od one predviđene planom koji je načinio Marti Ahtisari, a garanti te autonomije bili bi Priština i Beograd.


U komplikovanoj matematici, koju su predstavile zapadne diplomate, Srbija ne bi bila obavezna da prizna nezavisnost Kosova, ali bi morala zauzeti konstruktivan stav prema učešću Prištine u regionalnim organizacijama, trgovini... Za uzvrat, Srbiji bi bio ponuđen olakšan put ka članstvu u EU.


"EU Observer" navodi da su Nemačka, Francuska i Velika Britanija već upozorile Srbiju da pokušaj da se ponovo pokrenu pregovori o statusu Kosova neće naići na dobrodošlicu, predloživši da Beograd i članice EU načine zajednički predlog rezolucije nakon što Međunarodni sud pravde saopšti mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.


"Srpska strana je odbacila ovaj predlog i odlučila da napiše svoj nacrt rezolucije, koji će, u septembru, biti predstavljen pred Generalnom skupštinom UN", piše "EU Observer", navodeći da su članice EU upozorile Beograd da će "kampanja u Generalnoj skupštini UN protiv članica Unije o Kosovu imati neizbežne posledice po sudbinu srpske aplikacije za članstvo u EU".


Međutim, ako Srbija ne bude agresivno lobirala i bude izbegavala zapaljive kampanje, te ukoliko ton rezolucije bude prihvatljiv članicama EU, London, Pariz i Berlin spremni su da u oktobru pokrenu proceduru kandidature Srbije za članstvo u EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online