Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.07.2017.
17:26
b92.net A

"Gulen u Srbiji ima škole, NVO... Nadam se ne još dugo"

Turski ambasador u Beograd Tanžu Bilgič izjavio je u intervjuu za "B92" da se nada da će srpska vlada zatvoriti Gulenove institucije u Srbiji.

EPA/Selahattin Sevi
Fetulah Gulen 

Cela godina je prošla od pokušaja državnog udara u Turskoj. Potera za pristalicama Abdulaha Gulena, koga optužuju za to da je organizovao puč, nastavlja se, jer su uhapšena još 34 radnika turske televizije optužena da su sarađivali sa Amerikom, a uhapšen je i režiser filma o prošlogodišnjem pokušaju puča.

Mnogo toga izdešavalo se u Turskoj u poslednjih godinu dana. Pre svega referendum o promeni Ustava i davanja većih ovlašćenja predsedniku, otopljavanje odnosa sa Rusijom, zatezanje odnosa sa EU i Amerikom. 

Sve to pratila su i hapšenja državnih službenika naklonjenih Fetulahu Gulenu. 

- Turska svakim danom postaje sve jača, zato što je Fetulahova teroristička organizacija sklonjena iz državnih institucija, a oni su 15. jula prošle godine pokušali da izvedu puč u Turskoj, ali zahvaljujući hrabrosti naroda mi smo ih zaustavili. Od tada pokušavamo da očistimo institucije od njihovih agenata, to je cena koju moramo da platimo, ali Turska postaje jača bez njihovih ljudi u našim institucijama - navodi Bilgič. 

Hapšenja neistomišljenika mnogi su označili kao diktaturu. Ambasador Tanžu Bilgič međutim kaže da svi koji smatraju da su nevini, i da im je učinjena nepravda mogu da se žale posebno formiranoj komisiji, koja sarađuje sa evropskim institucijama. 

- Turska je demokratska država. Sve što radimo u Turskoj je u skladu sa demokratijom i ljudskim pravima. Imali smo referendum o promeni Ustava, i građani su glasali DA. Dokle god je to volja naroda, time ćemo se voditi - ističe Bilgič. 

O Hizmetu, pokretu Fetulaha Gulena i njegovim ispostavama, često se govorilo i u Srbiji. 

- Fetulahov pokret ima nekoliko škola u Srbiji, ali i nekoliko NVO i o tome smo razgovarali sa srpskim vlastima. Oni su vrlo prevrtljiva organizacija, nikad niste sigurni šta mogu da urade, oni se infiltriraju u državne institucije. Mislim da će srpska vlada preuzeti potrebne korake i zatvoriti te institucije. Naša je obaveza da prijatelje obavestimo za šta su sposobni, jer smo i sami imali gorko iskustvo sa njima, da se tako nešto ne bi dogodilo u nekoj drugoj zemlji - zaključuje Bilgič za B92. 

Ipak, sve u regionu je iznenadila nedavna izjava Turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da ne žele promenu granica na Balkanu i da je ideja o velikoj Albaniji opasna. 

Ambasador Tanžu kaže da je za njih to veoma bitno pitanje, jer Srbiju vide kao prijateljsku državu, da nam ne trebaju granice jer nas vide kao suseda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online