Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 13.07.2017.
15:11
Vestionline A

Italijanski lekar: Vojnici na Kosovu do 2016. pili kancerogenu vodu

Italijanski kontingent u misiji na Kosovu i Metohiji je pio, barem do 2016, kancerogenu vodu. Tako je izjavio vojni lekar Enio Letijeri tokom saslušanja pred parlamentarnom istražnom komisijom koja ispituje posledice upotrebe osiromašenog uranijuma.

en.wikipedia.org/Sgt. Joshua Dodds
Italijanski pripadnici Kfora bili izloženi kancoregenim materijama

Žalba potpukovnika ne ostavlja prostor za sumnju: "Voda analizirana 2015, pa sve do 2016. godine, sadrži bromat, čija je kancerogenost klase 2B, u iznosu od 65/97 mikrograma po litru, u poređenju sa granicom od 10, koja se toleriše.

"Klasa u koju spada bromat okuplja moguće kancerogene supstance, za ukupno 285 supstanci“, navodi se na sajtu AIRC (Associazione Italiana per la Ricerca sul Cancro - Italijansko udruženje za istraživanje raka).

"Kada sam stigao u bazu Filmskog grada u Prištini 14. oktobra 2016, više puta su mi spominjali veoma sumnjiv ukus i mineralne i obične vode koju su delili u međunarodnoj kafeteriji i u teretani i koja se prodaje u restoranima i picerijama cele baze“, rekao je doktor koji je tada uspeo da dobije analize vode 30. januara 2015. godine, a one ukazuju na „prisustvo bromata“.

Potpukovnik je govorio o situaciji komandanta misije Kfora, generala Đovanija Fungoa, „koji se odmah složio da treba da se zaustavi podela i prodaja ove vode“. Prirodna voda „Dea“ je povučena, ali ne i mineralna voda koja se i danas deli u bazi Filmskog grada.

"Efekti bromata“, rekao je doktor, „prouzrokuju prestanak rada bubrega i možda je slučajnost — ali tokom mog boravka u bazi Prištine imali smo slučaj maršala, mislim iz policije, sa akutnom bubrežnom insuficijencijom, uključujući i pacijenta sa transplantacijom koji ne bi trebalo ni da bude tu.“

Vojni koordinator opservatorije, Domeniko Leđero, rekao je da je „dostavljena žalba veoma ozbiljna“. U Centru će se na „taj način dovesti u pitanje ne samo namirnice, uključujući i vodu, u vojnim bazama, već se potvrđuje i ono što je bilo naslućivano: da ne postoje procene rizika u nekim od naših dokumenata baza u inostranstvu. I to ne dozvoljava ni lečenje ni prevenciju bolesti“.

Ali, mogući zdravstveni rizici nisu ograničeni na vodu. U stvari, Letijeri je izneo informaciju da se "7 km od Prištine nalazi kompanija KEK za električnu energiju, čiji su dimnjaci jasno vidljivi iz baze Filmskog grada i iz kojih izlaze žućkasti oblaci, koji pre svega zagađuju vazduh i iritantni su za disajne organe.

Prašina koja izlazi iz fabrike, kaže Letijeri, sadrži jedinjenje fenola (visokokancerogen) i druge hemikalije, koje se talože na nekoliko kilometara od baze u Prištini, koja je sedište komande Kfora i baze naše policije koja je bliže KEK-u. Dakle, udisanjem i gutanjem ove čestice mogu da uđu u telo i prouzrokuju rak čak i nakon deset godina“. Potpukovnik je potom zatražio da se italijansko osoblje podvrgne zdravstvenom nadzoru kad se vrati u svoju zemlju.

- Odgovor je bio,  da će poslati tim da proveri to što sam zahtevao, kao i uključivanje vojske u dublji monitoring kad se vrate (u Italiju), ali nikad nisam dobio nikakvu povratnu informaciju o tome - rekao je potpukovnik,

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online