Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.06.2017.
08:11
Vestionline, Tanjug A

Palata Srbija: Najveći broj državnika u poslednjih 40 godina

U beogradskoj Palati Srbija u peatk uveče će biti održana svečanost povodom inauguracije Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

A. Čukić
Palata Srbije sija u punom sjaju

Biće to najveće okupljanje stranih zvaničnika u Srbiji u poslednje gotovo četiri decenije, a dolazak je najavila većina šefova država i vlada iz regiona, Evrope i sveta. 

Uz druge brojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života, Vučić će biti domaćin, nezvanično, za oko 5.000 ljudi. 

Dolazak su potvrdili predsednik Slovenije Borut Pahor, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, sva tri člana Predsedništva BiH, predsednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i  predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.  

Očekuje se i dolazak predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Makedonije Đorđa Ivanova, a možda i premijera Zorana Zaeva. 

Svečanosti će, predviđeno je, prisustvovati austrijski kancelar Kristijan Kern, te šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc, premijer Mađarske Viktor Orban, potpredsednik Bugarske, predstavnik Rumunije. 

Iz Brisela je stigla potvrda da će će ovoj proslavi prisustvovati komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han.  

Kina u Beograd šalje potpredsednika Svenarodnog kineskog kongresa što  inače nije uobičajeno, a Moskva potpredsednika Dimitrija Rogozina.  

Biće tu Izaslanik Angele Merkel i Frank Valter Štajnmajera Gerhard Šreder, a pod krovom  Palate Srbije zajedno će se naći i visoki predstavnici dva vojna tabora - NATO i ODKB.

Alijansu predstavlja Rouz Gotemiler, prvog zamenika generalnog sekretara, a ODKB Jurij Hačaturov, generalni sekretar organizacije. 

U Beograd dolazi i blizak saradnik beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. 

Ko se prvi pojavio?

Prvi od gostiju iz sveta je stigao u sredu - šeik UAE Bin Zajed, a o kakvoj uticajnoj figuri u svetu se radi govori to što se on već nekoliko puta sastao sa Trampom, a sa Putinom pet-šest puta ove godine. 

Očekuju se i premijer Grčke Aleksis Cipras, ministarka odbrane Italije, šefovi diploamtija mnogih zemalja. . . , komesar za proširenje Johanes Han. 

Naravno, biće i veliki broj ličnosti iz političkog i javnog života Srbije, a poziv je upućen i svim bivšim predsednicima Srbije - Borislavu Joviću, Milanu Milutinoviću, Vojislavu Koštunici, Borisu Tadiću... 

Pozvani su i lideri opozicije od kojih su neki potvrdili da će prisustvovani.

S obzirom na značaj  sutrašnji skupa  kome  će prisustvovati desetak šefova država i vlada, neke od zvanica će biti pojedinačno obezbeđivane, a o svima će brinuti najelitnije jedinice Vojske Srbije i MUP. 

Prisustvo velikog broja zvaničnika iz regiona i sveta, po oceni analitičara i medija, govori o interesovanju za Srbiju kao stabilnog partnera u regionu i Evropi i o poštovanju koje Aleksandar Vučić, kao zagovornik te politike saradnje, uživa.        

A sam premijer je nedavno rekao da očekuje da "iz regiona da gotovo svi dođu", jer su bili mir i stabilnost u regionu deo njegove politike , a  potvrdu njihovog dolaska smatra kako je rekao  "najvećim priznanjem dosada, ne za njega, već za našu zemlju".

Samo domaći proizvodi

U razgovoru sa novinarima otkrio je i da  će se na ovoj svečanosti služiti samo proizvodi iz Srbije.  

- Sve što je ovde napravljeno, svaki proizvod je iz Srbije. Možda nećemo imati najbolju francusku i italijansku kuhinju, ali zato pristojnu srpsku - rekao je on. 

Aleksandar Vučić je dužnost predsednika Srbije preuzeo svečanim činom polaganja zakletve u Domu Narodne skupštine 31. maja, na Ustavu Srbije i Miroslavljevom Jevanđelju.  

Tada je poručio građanima Srbije da nema sumnju šta mu je činiti za Srbiju i njene građane:

- Moram da dam bukvalno sve od sebe - rekao je.

Novog predsednika Srbije, koji je na toj funkciji zamenio nekadašnjeg stranačkog kolegu i suosnivača vodeće Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, izabrali su građani u prvom krugu predsedničkih izbora na kojima je osvojio više od 55 odsto glasova.

Od drugoplasiranog, bivšeg ombudsmana Saše Jankovića, dobio je gotovo 40 odsto glasova više. 

O Vučićevoj pobedi na predsedničkim izborima izvestili su vodeći svetski mediji, ocenjujući da je reč o "najuticajnijem srpskom političaru od raspada Jugoslavije", što je, ocenili su, garancija da će Srbija zadržati evropski kurs i intezivno raditi na uspostavljanju mira i stabilnosti i poboljšanju odnosa sa svim državama regiona.

U istom tonu bile su i čestitke koje su na adresu novog predsednika stigle od najznačajnijih evropskih i svetskih lidera i zvaničnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online