Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.06.2017.
19:13
Lj. Ivanović - Vesti A

Cela država je u partijskom haosu

Ministar finansija Dušan Vujović istakao je da u Srbiji postoji problem upravljanja na svim nivoima - na državnom, javnom i privatnom.

Tanjug
Oštar nastup: Dušan Vujović kritikuje celu vladu

- Potpredsednička mesta ne treba deliti politički, već funkcionalno - rekao je Vujović na samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava u Bečićima, u Crnoj Gori.

On je upozorio da u Srbiji ne postoji koordinacija u upravljanju.

- Koordinacija je teška za Balkan. Ljudi koji ne shvataju da se do cilja može doći zajedničkim radom, gube vreme i prebacuju poslove na druge - rekao je Vujović, koji je i sam donedavno slovio za mogućeg mandatara za sastav Vlade Srbije, a sada, kako se čini, možda ne bude čak ni ministar iako je najveće pohvale u svetu i od predsednika Aleksandra Vučića dobilo upravo ministarstvo koje on vodi.

Dobro je što idu Grci

- Povlačenje grčkih banka iz Srbije je posledica stabilizacije bankarskog sistema u zemlji. U Srbiji ima dosta banaka, mada konkurencija čini svoje i među našim bankama - rekao je Vujović.
Ministar je dodao da očekuje da će se i banke u Srbiji konsolidovati i ponuditi bolje uslove kreditiranja.

U Srbiji, po njegovim rečima, postoji problem upravljanja, koriste se zastarele metode, "bumbar princip i zujanje okolo" što je pogrešno.

- Treba primeniti princip rukovođenja - rekao je Vujović i naveo primer Elektroprivrede Srbije "gde su reforme posle osam meseci zaustavljene pola godine dok zaposleni nisu fiksirali svoja radna mesta".

Vujović je istakao i da Srbija ima ogroman problem neiskorišćenog novca za velike infrastrukturne poslove. Država je uzela, a nije iskoristila čak 3,5 milijardi evra povučenih, a neiskorišćenih zajmova, a putevi nisu završeni i nemamo koristi od njih, osim što je angažovana građevinska industrija, izjavio je Vujović i dodao i da silne novootvorene fabrike neće imati smisla ako ne budu profitabilne kao što su slične u svetu.

Opet problem sa Srbijagasom

On je rekao da će zahvaljujući tako pozitivnom rezultatu moći da se pokriju neki dodatni troškovi.
- Prošlu godinu smo završili sa suficitom od 1,4 odsto, ali se posle 51 nedelje u budžetu pojavio deficit od 1,3 odsto bruto društvenog proizvoda, zbog toga što smo preuzeli dugove Srbijagasa - rekao je Vujović.
On je dodao da je taj deficit svesno napravljen, ne da bi se pomoglo Srbijagasu, nego da bi se obezbedio gas za potrošače.

Vujović je rekao da je krajem maja u budžetu Srbije bilo 600 miliona evra više nego što je planirano, tako što su prihodi bili veći za 44 milijarde dinara, a rashodi manji za 27 milijardi dinara.

Vujović kaže da je Srbija potrošila sedam milijardi dinara manje sredstava od planiranih investicija u prvih pet meseci. To ne znači da je napravila uštedu već da je podbacila sa planom.

- Javne investicije Srbije zaostaju za 1,5 odsto u odnosu na plan. U prvih pet meseci smo potrošili sedam milijardi dinara manje nego što smo planirali. Znači nismo uštedeli. Podbacili smo. Da smo sve planirane investicije ostvarili uz sedam milijardi manje troška onda bismo uštedeli - rekao je on, napominjući da odgovor na pitanje zašto smo podbacili upućuje na preduzeća Koridori Srbije i Putevi Srbije.

Ne znam da li ću u vladu

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je da ne zna da li će biti ministar i u novoj vladi, jer još nije dobio ponudu mandatarke za sastavljanje Vlade Ane Brnabić.
- Da li ću biti i dalje ministar, zavisi od ponude - rekao je Vujović.
Upitan o odluci da aktuelna ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić postane predsednica Vlade, Vujović je rekao da je nju izabrao Aleksandar Vučić.

Put koji je započet, a nije završen, naglasio je Vujović, ne daje nikakve ekonomske rezultate, već daje pozitivne ekonomske efekte samo u meri u kojoj je građevinska operativa angažovana i podiže zaposlenost i plate i potrošnju materijala.

Vujović je izjavio da je očekivao da finansijska agencija Standard end Purs bolje oceni Srbiju "bar za nijansu". On je rekao da je dobra i potvrda dosadašnjeg rejtinga, i da očekuje da u narednom ocenjivanju, za šest meseci, rejting Srbije bude bolji. Troškovi zaduživanja Srbije su niži nego pre nekoliko godina, a kamatne stope su u odnosu na 2014. godinu četiri puta niže.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online