Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.06.2017.
19:57
blic.rs, Vestionline A

Ko je Ana Brnabić? Od deljenja flajera do mandatara

Ana Brnabić je dobila mandat za sastav nove Vlade Srbije i do 23. juna trebalo bi da bude izabrana za premijera Srbije. Ona će biti prva žena na funkciji predsednika Vlade Srbije u istoriji.

Tanjug
Biografija Ane Brnabić: Put oko sveta do mesta premijerke

Školovanje u inostranstvu

Ana Brnabić je menadžerka i specijalista za marketing. U avgustu 2016. postala je ministar državne uprave i lokalne samouprave. Rođena je 28.9.1975. godine u Beogradu.

Petu beogradsku gimnaziju završila je 1994. Godine, a nakon srednje škole odlazi u Sjedinjene Američke Države, na Univerzitet u državi Mičigen.

Tamo tokom 1998. godine završava studije poslovne administracije.

Nakon fakulteta odlazi u Englesku, gde završava master studije i stiče MBA diplomu iz marketinga. Govori engleski i ruski jezik.

Tokom studija u Londonu radila je za "Srpski informacioni centar" na poziciji administratora i osobe zadužene za odnose sa javnošću.

Samom centru je glavni zadatak bio da održava kontakt i interakciju između reformističko nastrojenih stranaka u Srbiji sa civilnim medijima u Velikoj Britaniji.

Povratak u Srbiju

2002. godine nakon master studija se vraća u Srbiju i počinje da radi kao službenik za odnose sa javnošću na Programima za agrarni razvoj Srbije, koje je tada finansirala EU.

Tu se zadržala samo dva mjeseca, nakon čega prelazi u USAID gde radi na raznim projektima ove organizacije u Srbiji.

2011. prelazi u američku kompaniju za razvoj vetroelektrana "Continental Wind Serbia".

2013. postaje direktor iste kompanije. Za celo vreme radnog staža radi na obaveštavanju javnog mnjenja o prednostima i važnosti obnovoljivih izvora energije.

Članica je glavnog odbora PEKSIM organizacije koja omogućava stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridž.

Predsednik je upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj – NALED.

Kada je izabrana za ministarku, mnogi su je nazvali "osveženjem" na političkoj sceni jer je otvorena i neposredna u komunikaciji i sa kolegama ministrima, čije je poverenje uspela da zadobije za samo dva meseca, i sa novinarima čija je "meta" od prvog dana zbog svog seksualnog opredeljenja.

U jednom intervjuu za medije, Brnabićeva je otkrila kako se tokom školovanja nije libila da radi razne poslove.

- Život u Engleskoj me je naučio da nije sramota raditi bilo koji posao. Danas si direktor, a sutra, dok se ne snađeš, radiš u kafiću. Tako sam delila flajere u Londonu za školu engleskog jezika za pet funti na sat, dok sam bila na magistarskim studijama. Izdavala sam i knjige u studentskoj biblioteci i to mi je bio najdosadniji posao. Razlika između ministarskog u odnosu na neki drugi posao je što unapred znate da imate limitirano vreme. Ako propustite svoju šansu da pokažete šta znate, nećete imati još četiri godine da to ispravite - rekla je tada ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online