Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.06.2017.
17:03
A. Vučićević - Vesti A

Veliko interesovanje za Vazduhoplovnu akademiju: Devet đaka na jedno mesto

Vazduhoplovna akademija u Beogradu jedina je srednja škola tog tipa u regionu, a interesovanje svršenih osmaka iz godine u godinu je sve veće. Savremeni uslovi učenja, kao i lako zaposlenje sa diplomom ove tehničke škole glavni su razlog zašto se za jedno mesto u ovoj školi bori čak devet đaka.

Youtube/SrpskaNaučnaTV
Svi bi u prestižnu školu: Posao zagarantovan

Za upis u ovu školu nije potreban dodatni prijemni ispit, već samo položena mala matura i lekarski pregled. Ove godine, u ovoj elitnoj srednjoj školi na Dorćolu mesto će pronaći 192 maturanta, kako iz Srbije, tako iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, BiH i ostatka regiona. Donja granica prošle godine za upis u ovu školu bila je 91,75 bodova, a direktor ove škole Goran Cvijović i ovde godine očekuje sličnu situaciju.

- Naši đaci veoma lako mogu da dođu do zaposlenja, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Takav obrazovni kadar se odlično plaća preko granice, ali i ovde. Škola je sertifikovana od strane Evropske agencije za bezbednost civilnog vazduhoplovstva, te se naša diploma priznaje u celoj Evropskoj uniji. Kao bivši učenik, zatim profesor, a sada i direktor škole, izuzetno sam ponosan na imidž i kvalitet kakav je ova škola izgradila - kaže za "Vesti" Cvijović i objašnjava da škola ima potpisan ugovor sa Er Srbijom , Jat tehnikom i aerodromom "Nikola Tesla".

Bogata istorija

Vazduhoplovna akademija nekada je nosila naziv Srednja tehnička škola "Petar Drapšin". Osnovana je 1894. godine na inicijativu Srpskog inženjerskog društva. S razvojem škole, raslo je i interesovanje za njene stručne kadrove, pa istorija beleži i prvu saradnju sa Ministarstvom vojske i mornarice kroz školovanje kadrova za potrebe vojske Kraljevine Jugoslavije.

- Ti ugovori donose našim učenicima prakse, a kako to obično biva, oni najbolji dobiju i ponude za zaposlenje s visokim platama za naše uslove. Tako je ove godine odmah po završetku školovanja, Jat tehnika zaposlila 20 đaka - ispričao je Cvijović.

On je dodao da je škola ove godine potpisala i ugovor s Ministarstvom odbrane.

- Školujemo kadrove za potrebe Vojske Srbije u okviru četiri smera. Proces modernizacije vojske doneo je i potrebu za tehničarima u oblasti vazduhoplovstva. Učenici će u budućnosti moći da rade na održavanju aviona MiG 29 i helikoptera H145 M - dodaje Cvijović.

On smatra da ova škola pruža izuzetno visok nivo znanja svojim đacima i da kao takva treba da bude primer kako jedna obrazovna ustanova treba da funkcioniše. Pored vojnog, ova škola ima pet smerova u okviru civilnog programa, za avio-tehničara, mehatroničara za transportne sisteme aerodroma, tehničara vazdušnog saobraćaja, tehničara vazdušnog saobraćaja za spasavanje i tehničara vazdušnog saobraćaja za bezbednost.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online