Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.06.2017.
13:45
Vestionline A

Makedonija razmatra promenu imena da bi ušla u NATO

Makedonija će razmotriti promenu svog služenog naziva kako bi otklonila protivljenje Grčke njenom članstvu u NATO-u, izjavio je novoimenovani makedonski ministar inostranih poslova Nikola Dimitrov.

Reuters
Makedonci razmišljaju o kompromisu sa Grčkom zarad ulaska u vojni savez

Dimitrov je rekao da je još prerano da se govori o specifičnim predlozima, ali da će se sa grčkim ministrima sastati u sredu, u cilju obnavljanja poverenja između dve susedne zemlje, nakon što je Atina blokirala molbu Makedonije za članstvo u NATO 2008. godine.

- Pitaću Grčku da razmisli kakvog suseda želi - da li žele stabilnu, prijateljsku zemlju koja nudi nadu za demokratiju i pravdu? - rekao je Dimitrov u intervjuu za "Fajnenšel tajms“.

- Ako smo dobar sused, onda će, nadam se, političke snage u Grčkoj shvatiti da je ovo istorijska šansa - rekao je makedonski šef diplomatije.

Makedonija, koja sebe naziva Republika Makedonija, revoltira Grčku, koja veruje da taj naziv makedonske države implicira teritorijalne pretenzije prema severnoj grčkoj oblasti koja se identično zove Makedonija, piše list.

"Fajnenšel tajms“ navodi da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski dodatno razbesneo Atinu preimenovanjem aerodroma i auto-puta po Aleksandru Velikom, koga Makedonci slave kao nacionalnog heroja.

Grčka: Postoji osnov za optimizam

Vlada Grčke, koju predvodi levičarska Siriza, smatra novu makedonsku vladu kooperativnijom od prethodne, navodi list. 

- Sada postoji osnov za veći optimizam i nadamo se napretku tokom susreta ministara inostranih poslova u Atini naredne nedelje - gizjavio je neimenovani grčki zvaničnik za "Fajnenšel tajms“.

On je, međutim, odbacio mogućnost utvrđivanja vremenskog roka za postizanje kompromisa, s obzirom na to da je, kako je rekao, to pitanje na stolu više od 20 godina.

Dimitrov je istakao da će građani Makedonije odlučivati na referendumu o novom nazivu države i da će Vlada tražiti konsenzus od svih partija pre nego što predlog stavi na izjašnjavanje.

On je dodao da bi sporazum, za koji veruje da bi mogao da bude postignut u roku od godinu dana, mogao da pomogne i u prevazilaženju poziva na prekrajanje političke mape regiona i rizika od ponovnog otvaranja eksplozivnih političkih i etničkih nesuglasica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online