Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.06.2017.
10:59
Vestionline A

Srpska lista: Mi smo glas i lice Vučića na Kosovu

Predsednik Srpske liste Slavko Simić i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković pozvali su Srbe da u što većem broju izađu na izbore.

Tanjug
Srpska lista nastavlja politiku Vlade Srbije

Osim toga, oni su Srbe pozvali da glasaju za Srpsku listu "koja jedina garantuje opstanak Srba na Kosovu".

Oni su gostujući na TV Pink istakli da Srpska lista nastavlja politiku Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i da jedino Srpska lista može da spreči formiranje vojske Kosova i Zajednice srpskih opština kao nevladine organizacije.

Simić je rekao za Pink da je na KiM stvorena sveopšta konfuzija stvaranjem novih političkih partija Srba uz pomoć Prištine koje su instalirane na severu KiM i izrazio uverenje da će Srbi prevazići tu situaciju odnosno shvatiti ozbiljnost situacije i glasati za Srpsku listu.

On je rekao da je to naročito izraženo u najsevernijoj opštini - Leposaviću, gde su aktivisti Srpske liste izloženi pretnjama i ozbiljnim pritiscima.

- Taj centar za socijalni rad koji koristi Aleksandar Jablanović i njegov otac kao svoju imovinu je uzurpiran - naveo je Simić.

On je podsetio da su se Srbi još 2013. na lokalnim izborima prvi put okupili oko jedinstvene srpske liste koju je podržao Beograd i 2014. na parlamentarnim izborima.

- Treba da se okupimo oko jedne jedinstvene liste i projekta Vlade Srbije kako bismo jedinstveno nastupili politički u prištinskim institucijama na centralnom i lokalnom nivou. Neki Srbi, nažalost, dali su sebi za pravo da samostalno ulaze u neke aranžmane uz finansijsku, političku i institucionalnu podršku Prištine. Da formiraju nove političke partije kako bi razbili srpsko jedinstvo i delovanje kroz centralne i lokalne institucije - rekao je Simić.

Kako kaže, Beograd i Srbi na KiM su osudili takve pokušaje, jer žele da drže situaciju pod kontrolom.

- Želimo da u institucijama tih 10 mandata, koji su zagarantovani srpskoj zajednici, uzme narod koji živi na KiM i da ti Srbi imaju legitimitet da predstavljaju srpski narod. Naš narod je shvatio značaj ovih izbora, moramo da uzmemo tih 10 mandata kako ne bi dozvolili neodgovnirnim pojedicima kao što su Partija kosovskih Srba i Samostalna liberalna stranka, ljudima koji nemaju legalitet ni kredibilitet, da predstavljaju srpski narod da uzmu te mandate - naglasio je Simić.

On ističe da ako žele da formiraju vladu, to ne mogu bez Srba, koji ima sigurno neće dozvoliti da zabrane članovima Vlade Srbije ulazak na KiM.

- Mi smo glas i lice Vlade Srbije i našeg predsednika Aleksandra Vučića. Imamo strogu koordinaciju sa našom vladom. Albanci hoće sa novim političkim partijama, mimo Srpske liste, da razgovaraju o vojsci Kosova i da se dijalog koji se vodi u Briselu premesti u Prištinu kako bi formirali Zajednicu srpskih opština kao nevladinu organizaciju. Nadamo se da će srpski narod prepoznati ozbiljnost i glasati za Srpsku listu - poručio je Simić.

"Prepešeačili smo celo Kosovo"

Petković je rekao da su ljudi iz Kancelarija za KiM prepešačili celu južnu pokrajinu kako bi uputili Srbe u sve šta se dešava i skrenuli im pažnju pažnju na sve pretnje iz Prištine.

- Neće biti kako kaže Kadri Veselji da će 12. juna biti gotovo sa Srbijom na KiM. Biće gotovo sa tzv. vojskom Kosova odnosno sa idejom o formiranju vojske Kosova. Svi treba ozbiljno da shvate ovu situaciju i u što većem broju da izađu na izbore. To jedini način da srpski narod odlučuje o svojoj sudbini na KiM - naglasio je Petković.

On kaže da su pretnje Ramuša Haradinaja, još jedan od pritisaka Prištine, da će uhapsiti ministra Aleksandra Vulina i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića ako dođu na KiM, što je još jedna potvrda zastrašivanja srpskog naroda.

- Ne odustajemo od toga da ga čekamo u našem zatvoru, ruke su mu krvave do ramena. On je taj koji je od Prištine postavljen da vodu muti u toku izborne kampanje. Srpski narod treba da stane uz Srpsku listu, koja je pokazala lojalnost državi Srbiji - rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, Srpska lista je uvek koristila sva institucionalna ovlašćenja za srpski narod i treba sada iskoristimo ove izbore da na sve njihove pretnje, uvrede i ucene odgovorimo olovkom - da institucionalno iskoristimo ono što pripada srpskom narodu.

- Potrebno je četiri poslanika iz reda nealbanskih zajednica koji bi trebalo da glasaju da bi vojska Kosova bila formirana. Nama je bitno da imamo svih 10 mandata, koji će biti pod kontrolom Srpske liste i srpskog naroda, da to ne dozvolimo - istakao je Petković.

On naglašava da srpski narod treba dobro da zna da Srpska lista nastavlja politiku predsednika Srbije Vučića i da je to jedini način na koji možemo da opstanemo na KiM.

- Nama je bitno da vodimo računa o srpskom narodu, jer oni čine sve da našeg naroda ne bude na KiM. Srpski narod treba da izađe na izbore i očekujemo pobedu Srpske liste - naveo je Petković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online