Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.06.2017.
15:12
Vestionline, Tanjug A

Vučić: Mir nije zauvek dat, na njemu se radi svaki dan

Na današnjem skupu dominiraju reči mir, stabilnost, smanjenje zapaljive retorike, ali mir i stabilnost nisu nešto što je zauvek dato - na tome morate da radite na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tanjug
Vučić na samitu Brdo Brioni

U izjavi novinarima u Brdu kod Kranja, uoči početka ovogodišnjeg sastanka lidera država jugoistočne Evrope, Procesa "Brdo - Brioni", predsednik Vučić je rekao da u politici i odnosima među državama nema previše ljubavi, već mnogo interesa, ali da je važno da svi upute slične ili iste poruke.

Predsednik je podsetio da je jutros, na marginama foruma, imao bilateralni sastanak sa članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem, da će se sastati i sa makedonskim predsednikom Đorđom Ivanovim i predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, ali da će razgovarati i sa ostalim liderima.

- Sledeća prilika za razgovore je inauguracija u Beogradu, 23. juna, gde očekujem da svi dođu - rekao je Vučić.

Biću dosadan

Najavio je i da će na samitu, odnosno i na radnom ručku i na plenarnoj sednici, pokrenuti temu ekonomskog povezivanja, odnosno regionalnoj ekonomskoj zoni.

- Neću od toga da odustajem. Biću dosadan kao stenica. To je regionalna ekonomska zona, jedinstveno tržište, da pokušamo da napravimo za zapadnobalkansku šestorku, odnosno pet plus jedan kako mi kažemo, ali i za bliže odnose i sa zemljama EU iz regiona, odnosno sa Hrvatskom i Slovenijom - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je u skladu s tim razgovarao sa Čovićem oko učešća Srbije na Mostarskom sajmu, na kojem će biti pokrovitelj.

- To nije bilo moguće ranije i mislimo da uložimo i ozbiljan novac i predstavimo Srbiju i u Hercegovini na najbolji mogući način, da dodatno budemo faktor koji će da približava srpski i hrvatski narod i verujem da ćemo imati uspeha po tom pitanju - rekao je Vučić.

"Ne odgovaram na Tačijevu trik-izjavu"

Vučić je naveo da je izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija o ulasku u Evropsku uniju, zapravo trik-izjava na koju neće da odgovori kako ne bi naškodio teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje niti našim ekonomskim odnosima.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Brdu kod Kranja, rekao da je Tačijeva izjava "da ne može da zamisli da EU u svoje članstvo primi Srbiju pre Kosova", zapravo trik-izjava jer šta god da odgovori na nju, Albanci bi imali spremljen odgovor.

- Ako kažem da je to smešno, rekli bi da mi priznajemo da Kosovo nije Srbija i da ne želimo da uđemo zajedno. Ako ja kažem ući ćemo zajedno, onda će drugi ljudi reći da mi želimo da kažemo da smo na istom nivou i da smo do istog nivoa evropskog puta stigli dokle je stigla Priština - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio da će se uzdržati od svakog odgovora, jer ne želi da naškodi ni našim ekonomskim interesima, niti želi da potcenjuje reforme koje smo do sada sproveli, kao ni da naruši teritorijalni integritet Srbije.

- Samo neka se oni jedino ili isključivo bave Beogradom i Srbima, naše je da radimo i sarađujemo sa njima - istakao je predsednik.

Dokle ste stigli sa auto-putom? 

Vučić je dodao da ga više zanima da danas Tačija pita dokle je Priština stigla sa svojom dokumentacijom za auto-put, za onaj deo koji treba da ide pored Podujeva ka Prištini, jer je, kako je rekao, to za nas važno.

- To je važno i za Srbe koji žive u Gračanici, čitavom Kosovskom pomoravlju, i za Srbe u Metohiji, i Štrpcu pre svega, a da ne pričam koliko je to važno za ekonomiju, uspostavljanje boljih odnosa između Srba i Albanaca. Oni neka govore teške reči, mi nećemo da izgovaramo teške reči - rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao da kosovski Albanci i bez izborne kampanje nemaju druge teme do Srbije.

- Ali mi imamo druge teme, a to je kako da unapređujemo naše odnose, kako da prodajemo još više naše robe Prištini, važno je da budemo što je moguće ekonomski uspešniji - rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da podstiče srpske privatnike i državne kompanije da rade sa Albancima u Albaniji, sa Albancima na Kosovu i Metohiji i da ne vidi u tome nikakav problem.

- Mislim da je to zdravo i razumno opredeljenje i za to ću se uvek zalagati - rekao je Vučić.

A Haradinaj?

Predsednik je na pitanja u vezi sa pretnjama Ramuša Haradinaja njemu i Srbiji rekao da Haradinaj preti svaki dan.

- Od onoga Vučiću nemoj da se kačiš sa mnom do nekakvog neprijateljstva... Mi ćemo gledati da izbegnemo neprijateljstva. Albanci su ozbiljan, vredan, odgovoran narod i želimo da imamo dobre odnose sa njima - podvukao je Vučić.

Predsednik je ponovio da nije naročito uplašen silom ili silom Haradinajevih argumenata.

- Plašim se da neko ko bezbroj puta mora da ponavlja koliko je jak, kao dete koje crta konja pa ne liči na konja i mora da napiše ispod da je konj, ali izgleda da neki nisu uspeli da odrastu u međuvremenu - rekao je Vučić.

Upitan o nastavku briselskog dijaloga, Vučić je rekao da je Beograd za to uvek spreman i da očekuje da će uskoro i biti nastavljen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online