Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.06.2017.
12:12
Vestionline, Tanjug A

Vučić - prvi put kao predsednik: Pravac Brioni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros u Brdo kod Kranja, u Sloveniji, gde se održava sastanak lidera država jugoistočne Evrope Proces "Brdo - Brioni".

Tanjug
Aleksandar Vučić kao predsednik Srbije sa učesnicima Samita "Brdo-Brioni"

To je prvo zvanično Vučićevo putovanje otkako je u sredu, 31. maja, položio zakletvu i stupio na dužnost predsednika Republike.

Zajednička muka - Agrokor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će i danas na sastanku lidera država jugoistočne Evrope, Procesa "Brdo - Brioni", potencirati temu ekonomskog povezivanja, odnosno regionalne ekonomske zone, i da svi imaju "zajedničku muku - Agrokor".

Vučić je, u izjavi novinarima uoči početka sastanka, rekao da Srbija ne oseća finansijske posledice, u vezi sa dešavanjima u Agrokoru ali ima u smislu proizvodnje.

- Nemamo problem ni sa Frikomom, ni sa Dijamantom, ni sa Merkator S, u smislu ostanka zaposlenih ljudi. Ali imamo problem sa dobavljačima koji su smanjili svoje isporuke. A oni manje proizvedu ili više drže na zalihama. Time gubimo u BDP mi, a mislite kakve probleme po tom pitanju imaju Hrvati - rekao je Vučić.

On je dodao i da smanjenje kreditnog rejtinga Agrokoru svima pravi probleme, i BiH i Srbiji i Hrvatskoj.

- Ni krivi ni dužni imaćemo problema u narednom periodu i po tom pitanju sam spreman sa svima njima da u narednom periodu razgovaram, da vidmo šta da radimo. Svaki razgovor je dobar, lekovit, prilika da se razgovara o situaciji u regionu, ali i prilika i da razmišljamo o novim projektima, o tome šta je to što zajednički možemo da napravimo - zaključio je Vučić.

Ko sve dolazi na Brione?

Predsednik Srbije imaće i bilateralni sastanak sa predsednikom Savezne Republike Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, koji je ove godine biti počasni gost samita "Brdo - Brioni".

Predviđeno je da Vučić u odvojenim susretima razgovara i sa članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem, kao i sa predsednikom Makedonije Đorđom Ivanovim.

Na forumu koji su inicirale Slovenija i Hrvatska, s ciljem stabilizacije i jačanja saradnje država zapadnog Balkana, najavljeno je učešće, osim predsednika i predsednice Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Kolinde Grabar Kitarović, i predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Makedonije Đorđa Ivanova, Albanije Bujara Nišanija.

Trebalo bi da učestvuju i članovi predsedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, kao i kosovski predsednik Hašim Tači.

Stabilizacija regiona - glavna tema

Cilj ovogodišnjeg susreta je želja da se ojača međusobno poverenje, posvećenost stabilnosti i evropskim vrednostima u regionu jugoistočne Evrope, najavljeno je iz kabineta slovenačkog predsednika.

Proces Brdo - Brioni pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. kako bi se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope.

Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe čelni zvaničnici država jugoistočne Evrope sa počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU, koja time postaje učesnik dijaloga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online