Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.05.2017.
08:59
Danas A

"Srbiji preostaje rešavanje kosovskog pitanja"

"Srbija je dobrom putu i krupnim koracima ide u pravcu integracija u EU", kaže poslanik u Bundestagu i bivši ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih.

M. Karović
Kosovsko pitanje i dijalog Beograda i Prištine jedna od ključnih stvari na putu ka EU

- U svim razgovorima ustanovili smo da se Srbija nalazi na dobrom putu, da krupnim koracima ide u pravcu integracija u Evropsku uniju, da postoji napredak u ekonomiji, da se sprovode reforme, da je prisutna politička stabilnost i zbog toga smo veoma optimistični kada se radi o budućnosti Srbije - kaže za "Danas" Hans-Peter Fridrih koji je u utorak i sredu zajedno sa kolegom iz Bundestaga Florijanom Hanom boravio u zvaničnoj poseti Srbiji.

On ističe i da je sve to veoma važno, jer Srbija predstavlja ključnu zemlju na Balkanu, koja je od velikog značaja za stabilnost u regionu.

Zamenik predsedavajućeg poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu i savezni poslanik CSU zadužen za evropsku politiku i koordinaciju navodi da je tokom posete nemačka delegacija razgovarala o unutrašnjoj bezbednosti, o bobi protiv terorizma, policijskoj saradnji...

- Imali smo i sastanak sa ministrom odbrane, na kojem smo razgovarali o vojnoj saradnji i veoma smo opširno diskutovali o političkim pitanjima sa novoizabranim predsednikom i dosadašnjim premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović - navodi Fridrih.

Takođe delegacija Bundestaga sastala se predstavnicima Grupe prijateljstva sa Nemačkom srpskog palamenta, a Fridrih ističe da je za njih to veoma značajno jer bi želeli da intenziviraju saradnju između CDU/CSU i Srpske napredne stranke.

- Imali smo organizovane sastanke sa predstavnicima SNS, jer vidimo da je to stranka koja je odlučujuća za stabilnost u Srbiji, da ona predstavlja kreativnu snagu, kada se radi o politici u ovoj državi -ocenio je Fridrih.

Fridrih ocenjuje, da iako su zahtevi visoki, Srbija vidljivo napreduje po pitanju poglavlja. Kako on kaže, Srbija će morati da se kreće u pravcu rešavanja tih pitanja i približavanja Evropskoj unji.

Naveo je da preostaje i rešavanje kosovskog pitanja, ali ističe da tu postoje "jasni signali i jasna politika" koja teži rešenju tog pitanja.

"Situacija na Balkanu teška"

Što se tiče dešavanja u regionu on ističe da je Berlinski proces izuzetno važan za stablinost i za ravnotežu u regionu.

- Veoma nam je drago što Srbija igra u tom procesu veoma konstruktivnu i pozitivnu ulogu, ali moramo reći da smo zabrinuti zbog situacije na Balkanu. Ima država za koje postoji opasnost da u njima dođe do destabilizacije odnosa - kaže Fridrih na pitanje Danasa o situaciji na Balkanu.

On dalje navodi da je situacija teška u Makedoniji, a da to ima veze sa činjenicom da veći broj manjina iz parlamenta mora da se uključi u vladu.

- Takođe je teška situacija u Albaniji, gde je doneta odluka da što pre budu organizovani ponovljeni izbori, tako da se nadamo da će problemi biti prevaziđeni. Sve u svemu, Balkan je na dobrom putu i mi smo optimistični. Želimo da podržimo i podstaknemo dijalog, saradnju i povezivanje zemalja regiona - navodi Fridrih za Danas.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online