Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.05.2017.
13:31
blic.rs, Vestionline A

Ambasador Norveške: Srbija postala stub stabilnosti u regionu, Vučić zaslužuje podršku Evrope

"Premijer, sada izabrani predsednik Aleksandar Vučić zaslužuje podršku Evrope u svojim naporima da popravi odnose sa susedima Srbije i učini Zapadni Balkan regionom saradnje, a ne sukoba", rekao je Arne Sanes Bjornstad u intervjuu objavljenom u časopisu "Diplomasi end komers".

Tanjug
Aleksandar Vučić zaslužio podršku Evrope

On je ocenio da nacionalizam i populizam na obe strane političkog spektra još predstavljaju faktor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, a da su regionalna saradnja i evroatlantske integracije najbolji način za njegovu stabilizaciju.

Prema njegovom mišljenju, migrantska kriza je primer suočavanja sa zajedničkim izazovima putem saradnje.

- Kombinacija regionalne saradnje i evroatlantskih integracije je najbolji način da se stabiizuje Zapadni Balkan i stvore uslovi za ekonomski i društveni razvoj koji će smanjiti potencijal za tenzije i sprečiti povratak an sukobe iz prošlosti - rekao je Bjornstad.

Govoreći o tome koje su glavne snage koje mogu da doprinesu stabilnosti regiona, on je rekao da je to svakako činjenica da su zemlje regiona ili članice ili kandidati za članstvo u EU i istakao da Norveška, iako nije članica EU, u potpunosti podržava evropske integradije Srbije.

Kada je reč o pomoći na tom putu, Norveška je posebno usredsređena na oblast vladavine zakona i reformu državne uprave kaže ambasador.

On navodi da je u kratkom periodu otvoreno je osam poglavlja u pristupnim pregovorima što, kako je napomenuo, pokazuje da je učinjen napredak, ali "potrebni su dalji napori kako bi Srbija dobila efikasno i neprisrasno sudstvo i transparentnu drzavnu upravu".

Norveški ambasador kaže da dobri bilateralni odnosi dva naroda prema predanju datiraju još iz krstaških ratova, a da su tokom istorije učvršćeni norveškom podškom nezavisnosti Srbije, učešćem norveških dobrovoljaca na strani Srbije u Balkanskim ratovima, i Prvom svetskom ratu i tajnom pomoći jugoslovenskim ratnim zatvorenicima u okupiranoj Norveškoj u Drugom svetskom ratu.

- Danas smo prijatelji i partneri - rekao je Bjornstad.

Kada je reč o poslovnoj saradnji, Telenor i druge kompanije investiraju u Srbiju a trgovinski odnosi su u usponu, a politički se "zajedno suočavamao sa mnogim izazovima uprkos različitim stavovima o određenim pitanjima," dodao je on.

Ambasador se nada da će s napretkom Srbije na putu ka EU više norveških kompanija doći na tržište Srbije i napominje da postoji interesovanje i za širom kulturnom saradnjom, što se, dodaje, moglo videti i tokom NOkotbra - meseca norveške kulture u Srbiji, koji će ove godine biti ponovo organizovan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online